Preview 12. etapy TdF: Nová Tour začína v Pyrenejách

Tour de France 2019

Viviani, Sagan, Groenewegen, Ewan. Najlepší hráči na šprintérskom poli nám ukázali svoje kvality, pripustili viacero prekvapení v podobe Van Aerta či Teunissena, no to, čím je každá Grand Tour výnimočná, sa nám ukázalo len v jednej etape. Síce celkové poradie sa miešalo aj na veterných rovinách či zvlnených profiloch, prvá Tour začína vstupom na stúpania v Pyrenejách s úplne inými hráčmi. Vo štvrtok, 18. júla, prichádza prvý predkrm šialenej druhej polovice vrchárskej Tour de France. Budú však favoriti riskovať útoky hneď pri prvej príležitosti?

Trasa

Dĺžka: 209,5 km
Profil: horský, 3099 nastúpaných metrov
Štart: 11:50 LSEČ
Predpokladaný dojazd: 16:53 – 17:27 LSEČ

zdroj: letour.fr

Etapa s tromi kategorizovanými stúpaniami má dve tváre. Konvoj ostáva v najväčšom meste po Pyrenejami, Toulouse. Prvé kilometre budú nezáživne rovinaté, síce na vetre otvorené, no ideálne na roztočenie nôh. Mierny bočný vietor nebude mať dopad na pelotón, hlavne tak na zloženie úniku. Do toho by sa mohli dostať jazdci typu rouleur, čiže tempári a vlastniaci kvality v kopcoch. Je dosť pravdepodobné, že práve únik sa bude na konci radovať. 62 km po štarte sa nachádza prvý kategorizovaný kopček štvrtej kategórie, čo sa v podstate ani nedá označiť za prípravu pred poslednou tretinou etapy.

Avizovaná „skutočná Tour“ začne na 136. kilometri, kde sa nachádza jediná šprintérska prémia. Očakávaný je veľký počet utečencov, navyše, Peter Sagan (BOH) má v bodovačke pred pár zvlnenými etapami už viac ako pohodlný náskok. Stále síce nie je koniec, no napríklad taký Michael Matthews (:sun:) rezignoval na boj v tejto súťaži priamo v poslednej etape. Ružovo to nevidia ani súperi jazdca v zelenom drese.

Tak pozrime sa na prvý kopec, ktorý začína 79 km pred koncom – Col de Peyresourde (1. kategória). Ide o jeden z legiend La Grande Boucle, keďže prvýkrát sa objavil v prvých ročníkoch Tour, konkrétne v roku 1910. S dĺžkou 13,2 km s priemerným sklonom 7% nejde o najťažší kopec v španielsko-francúzskom pohraničnom pohorí, dokonca sa kvôli konštantným sklonom vyhýba z trendu pyrenejských stúpaní. Spomínaní rouleurs určite uvítajú jeho prítomnosť, keďže môžu udržiavať stálu kadenciu bez nejakých obmedzení. Na začiatku zaútočia aj borci, ktorí budú chcieť nazbierať body na vrchárskych prémiách. V bodkovanom drese je momentálne Tim Wellens (:lts:). Taktiež sa nepôjde nejaké prudké tempo, stále to bude dosť kilometrov od cieľa. Asi sa „dočkáme“ aj vláčiku Ineos.

zdroj: twitter.com/mountNpass

Po viacerých serpentínach na posledných sektoroch kopca a zjazdu sa zíde do doliny. Klesanie je najprv rýchle, priame. Neskôr sa pridajú aj zákruty, no na širokých cestách by nemal mať nikto problémy. Ideálny zjazd pre každého.

Horquette d’Ancizan (1. kategória) rozprúdi najväčšiu akciu 12. závodného dňa Tour. Počas 106 rokov najslávnejších cyklistických pretekov sa cez neho prešlo iba dva razy, čiže ide o neprebádaný kopec. Má podobné parametre ako ten predošlý, 10 kilometrov o priemere 7,5%. Obsahuje však niekoľko častí s dvojcifernými sklonmi, najmä v prvej časti, 12 percent sa nájde aj tri kilometre pred vrcholom. Tieto pasáže poslúžia ako skvelé miesto pre útok. O ten by sa tu mohli pokúsiť aj favoriti na hlbších pozíciách poradia. Opäť však čakajme silnejšie tempo „robotov“ z tímu Ineos. Tí sa určite rozložia na prvých priečkach skupiny, keďže tento horský priesmyk je vybavený úzkymi cestičkami a pozícia v grupe bude kľúčová. Na vrchole stúpania sa nachádza okrem vrchárskej prémie s maximom desiatich bodov aj tá časová. Prvý pretekár si zoberie osem sekúnd, borci za ním päť a dve.

Po vrchole posledného kopca dňa nasleduje veľmi dlhý zjazd. 30-kilometrové klesanie má najzložitejšie úseky priamo pod druhým najvyšším bodom etapy. Pre bláznivých zjazdárov sa virtuálny cieľ bude nachádzať na vrchole, potom si výhodu budú musieť vybudovať práve na technických častiach, keďže potom to je celkom priame, blížiac sa k záveru v obci Bagnères-de-Bigorre sa profil cesty celkom vyrovnáva. Individuálny únik tak bude mať miernu nevýhodu, keďže aj falošné klesanie spotrebuje nejakú energiu. Ak by došlo na šprint, dobrý prejazd zákrutou 200 metrov pred cieľom bude určite výhodou.

zdroj: letour.fr

Favoriti

Táto etapa bola snáď navrhnutá pre to, aby v nej zvíťazil únik. Zajtra je na programe časovka, čiže je možné, že viacerí vrchári sa budú chcieť šetriť, veď nie je to posledná šanca na vylepšenie skóre. Ani zďaleka. Team Ineos si prosí pokojnú etapu pred ich zvýhodnenou disciplínou v piatok. S veľkým únikom budú ich jazdci určite spokojní. Ak sa nikto nebezpečný (v celkovom poradí postavený do 10-15 minút do úniku nedostane, brejk s pokojným svedomím nechá zvíťaziť. Ak nie, určite nasadia tvrdé tempo a nebezpečenstvo zahasia.

Kto sa z vrchárov môže dostať do úniku? Ide o pretekárov, ktorí sú jasne mimo boja o žltý dres. Prvé meno – Vincenzo Nibali (:bmt:). Síce neukazoval najlepšie nohy na Tour, no s kopcami sa môže „Žralok z Messiny“ prebudiť a ukázať svoje najlepšie vrchárske kvality. A záverečne klesanie? Ideálne miesto pre azda najlepšieho zjazdára v tomto pelotóne.

Ďalšími mužmi, ktorí nepohrdnú poskytnutou príležitosťou, budú: zatiaľ neprebudený Max Schachmann (BOH), Rui Costa (:uae:), Simon Geschke (:ccc:), Pello Bilbao (AST), Sergio Luis Henao (:uae:), Dylan Teuns (:bmt:), Xando Meurisse (Wanty-Gobert), Tim Wellens (:lts:), Tiesj Benoot (:lts:) alebo nádeje slabšieho tímu Ben King (:ddd:), Steve Cummings (:ddd:). Giulio Ciccone (:tfr:) v predošlej etape spadol, nič vážne sa mu nestalo, no určite sa nebude cítiť najlepšie. Pelotón by teoreticky mohol pustiť aj francúzskeho majstra Warrena Barguila (Arkéa-Samsic). Prekvapiť môžu aj klasikári Greg van Avermaet (:ccc:) alebo Matteo Trentin (:mts:).

Juliana Alaphilippa (:qst:) hlavná skupina asi nepošle loviť vrchárske body do úniku dňa. Jazdec v žltom drese si pobytom na najvyššom poste sťažil obhajobu bodkovaného vzoru na oblečení, ak nie až znemožnil. Ak by došlo na útoky v hlavnom balíku, útočiť by mali jazdci ako Romain Bardet (:alm:), Jakob Fuglsang (AST) či Thibaut Pinot (FDJ). Najlepšie sú postavení Geraint Thomas (:ins:), Egan Bernal (:ins:) alebo Steven Kruijswijk (:tjb:).

Naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov si môžete pozrieť TU – na stránke nášho partnera, stávkovej kancelárie Tipsport.

Vincenzo Nibali podľa nás zvíťazí v etape ušitej pre únik. Kurz na jeho víťazstvo je 13,00:1. Aj s takým vysokým kurzom je podľa Tipsport druhým najväčším favoritom.

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Alebo zvíťazí najväčší favoritov podľa bookmakerov – Julian Alaphilippe? V jeho prípade by muselo dojsť na šprint hlavnej skupiny. Skúste si na neho staviť pri kurze 11,00:1. Zaregistrujte sa TU a získajte 15 eur zadarmo so vstupným bonusom až 4000 eur.  

(Hodnoty kurzov sa od vydania článku môžu zmeniť. Posledná aktualizácia článku: 17.7.2019, 22:43). 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár