zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Moja 60-ročná mama robí túto vec každý deň a nohy má ako za mlada: Pár minút denne pre nohy bez bolesti a dobrý spánok!

Podľa východnej medicíny sú nohy zrkadlom tela. Na chodidlách nôh sú nervové zakončenia a body zodpovedné za správne fungovanie všetkých orgánov.

Pár minút denne s touto jednoduchou procedúrou a odstránite bolesť nôh, napätie, stres, zlepšíte si prekrvenie aj spánok. A nestojí to nič!

masáž nôh

Nemusíte byť však stúpencom žiadneho medicínskeho prúdu, aby ste vedeli, že masáž nôh je nevyhnutná pre každého z nás denne. Táto naoko jednoduchá procedúra obnovuje, omladzuje, posilňuje nervový systém, dokáže zbaviť stresu, ovplyvňuje zdravý spánok organizmu a v konečnom dôsledku bojuje aj proti bolestivému problému plochých nôh. Ak nestíhate pravidelné masáže u fyzioterapeuta, máme pre vás skvelú alternatívu, masáž s ryžou.

masáž nôh doma

Masáž nôh doma

Ryža v ponožkách,

Vezmite si pár tesných ponožiek a do každej dajte veľkú odmerku ryže. Nasaďte si ponožky a chodte! Stovky zŕn budú neustále ovplyvňovať nervové zakončenia. Akupresúrna omladzujúca masáž bez prerušenia domácich prác a extra výdavkov.

ryža v ponožkách

Masážne tenisky

Ryža alebo pohánka či jačmeň sa nasypú priamo do papúč alebo na iné pohodlné uzavreté topánky s vyšším opätkom. V masážnych topánkach môžete chodiť od 30 minút do niekoľkých hodín. Okrem vplyvu na masážne body, má účinok ako peeling a prekrvenie pokožky.

masáž chodidiel

Pocit ako z kúpeľov

Užitočné pre tých, ktorí trávia dlhý čas sedením pri počítači. Zahrejte hrášok, cícer, alebo fazuľa v rúre a nalejte do misky strednej veľkosti. Ponorte nohy do neho a pokračujte v práci. Letargia, napätie a úzkosť zmiznú a zanechajú miesto pre jasné myšlienky a silu.

obilnín v povodí

Akupresúrna masáž chodidiel – pre zdravie chodidiel a lepšiu vitalitu. Tiež ide o skvelý spôsob, ako zmierniť stres, napätie a uvoľniť unavené svaly. Deti budú tiež ťažiť z domácej masáže – je to tiež vynikajúcej prevencie proti plochým nohám .

prevencia flatfootov

Trik z nemeckých nemocníc pre pokojný spánok

Tajomstvom je prikrývka, ktorá je rovnomerne vyplnená vreckami s rôznou výplňou – fazuľkami, hráškom, ryžou alebo inými strukovinami či bobuľami. Zdá sa vám to zvláštne či dokonca uletené? V skutočnosti ide o veľmi účinný trik, ako oklamať nepokojnú psychiku zmietanú stresom a nepokojom.

9d404dd3a54e49f395ccf4b9a2e26b65-600x800

Prečo to funguje?

Výplň rovnomerne rozložená po celej ploche deky alebo inej prikrývky, vytvára na telo príjemný tlak. Ten pôsobí upokojujúco, dáva pocit istoty a zároveň aj príjemnej masáže. Všetky tieto faktory vám pomôžu zaspať nielen rýchlejšie, ale dosiahnuť aj omnoho hlbší neprerušovaný spánok počas celej noci.

Tlak vytvorený takouto prikrývkou má však účinok na hormóny – konkrétne na hormón serotonín a hormón spánku melatonín. Jemný tlak na telo stimuluje vylučovanie oboch hormónov v rovnováhe – čo vedie k spánku. To je v podstate rovnaký efekt, aký dosiahnete po užití lieku na spanie.

aa3b438846824a5de1fa3a5a775d31a9-450x800

Tieto prikrývky však nie sú prínosné len pre ľudí s poruchami spánku, ale vynikajúco sa osvedčili aj u autistických detí alebo detí s hyperaktivitou.

Ako prikrývku vyrobiť?

Ak chcete podobnú prikrývku vyrobiť aj vy, je to veľmi jednoduché. Najskôr je potrebné vytvoriť jednotlivé množstvá náplne do ktorých naplníte vybrané materiály – ryžu, strukoviny, alebo umelé guľôčky. Vrecká potom všijeme do vnútra prikrývky, alebo môžete vytvoriť celkom novú prikrývku alebo deku. Všetky vrecká by mali obsahovať rovnakú hmotnosť a celková hmotnosť deky by nemala presiahnuť 10% váhy jedinca, ktorému je deka určená. Deky s výplňami by nemali používať jedinci s obehovými alebo dýchacími ťažkosťami.

Najlepšie tipy pre zdravie