MojAndroid

Ku situácii ohľadom aplikácie FaceApp sa stihol vyjadriť aj jej autor, Yaroslav Goncharov. Podľa neho aplikácia na zmenu tváre fungujúca pomocou umelej inteligencie používa na proces zmeny fotiek americký cloudový systém. Všetky fotky sú spracované na amerických serveroch a nemajú sa ako dostať do Ruska.

“FaceApp vykonáva väčšinu spracovania fotografií v cloude. Nahráme iba fotografiu vybratú používateľom na úpravy. Nikdy neprenášame žiadne iné obrázky z telefónu do cloudu. Nahraný obrázok môžeme uložiť do cloudu. Hlavným dôvodom je výkonnosť a návštevnosť: chceme sa uistiť, že používateľ opakovane neprenáša fotografiu pre každú operáciu úprav. Väčšina obrázkov sa z našich serverov odstráni do 48 hodín od dátumu odovzdania,” povedal Goncharov.

Tip: FaceApp je aktuálne najpopulárnejšou aplikáciou na svete

Pôvodný článok: 

Nedávno sa na internete stala mimoriadne obľúbenou aplikácia FaceApp. Jej princíp je veľmi jednoduchý a napriek tomu, že v minulosti sa už podobné aplikácie objavili, táto zožala najväčší úspech. Teraz sa však zistilo, že jej používanie vôbec nemusí byť bezpečné pre vaše súkromie.

Aplikácia na zmenu tváre: Ruská vláda má prístup ku vyzbieraným dátam

Autor populárnej aplikácie FaceApp, Yaroslav Goncharov, pochádza z Ruskej federácie. Tam má dokonca zaregistrovanú aj svoju spoločnosť, Wireless Lab. Na tom by nebolo nič zlé, keby nebolo v podmienkach používania aplikácie povolenie na zbieranie osobných údajov.

faceapp aplikacia na zmenu tvare
Faceapp aplikácia na zmenu tváre

Konkrétne súhlasíte s tým, aby aplikácia zbierala dáta o tom, čo na webe sledujete. Ďalej aj cez aké zariadenia, v akých prehliadačoch a podobne. Ak vám ani to nestačí, potom už len stačí dodať, že ruská vláda (hlavne tajná služba) má zo zákona dovolené pristupovať ku dátam firiem ako Wireless Lab.

Nič nie je potvrdené, ale hrozba tu je

Aj napriek tomu všetkému, čo sme spomenuli vyššie, nikde nie je napísané, že ruská tajná služba naozaj zbiera a pristupuje ku dátam získaným cez aplikáciu FaceApp. Napriek tomu je ale používanie takejto aplikácie nie úplne bezpečné pre vaše súkromie. Viacerí odborníci dokonca radia okamžite si ju odinštalovať.

„Ak si myslíte, že nemôžete úmyselne špehovať ruské spravodajské služby, alebo v podstate nechcete posielať ruské údaje, mali by ste sa takýmto službám a aplikáciám vyhnúť,“ povedala šéfka mimovládnej organizácie„ Laboratórium digitálnej bezpečnosti “Andrina Chulivskaya.

„Ak sa prihlasujete cez Facebook profil – vyžaduje prístup k všeobecným informáciám o Vašom profile, e-mailovej adrese a všetkým fotografiám na Vašom Facebooku (vrátane zdieľaných len pre priateľov alebo len pre seba).

Ak ste nastavili aplikáciu FaceApp ako aplikáciu na smartfóne – bude mať tiež prístup ku všetkým fotografiám vo vašom smartfóne, vrátane tých, ktoré ste nikdy nezverejnili na internete,“ hovorí Chulivskaya.

Používali ste aplikácie FaceApp aj vy? Prestanete ju používať na základe takéhoto varovania? Napíšte nám o tom do diskusie pod článkom.

Náš tip
Facebook poskytuje údaje našim úradom. Koľkokrát to bolo?

17.7.2019
Zdroj: galpost.com

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+