V nijakom zdravom jedálničku by cvikla chýbať zaručene nemala. Dusená, ochutená na sladko-kyslo a premiešaná s cícerom je výborná ako príloha napríklad k rybe. Uvarená vo vode je vhodná aj na prípravu zdravej verzie brownies. Okrem buľvy sa z nej dajú použiť aj mladé lístky do šalátu namiesto špenátu. No kým sa dostane na váš stôl musí si prejsť dlhú cestu.
Zvládnu ju aj neskúsení
Červená repa cviklová ako sa správne nazýva, nie je náročná na podmienky prostredia v ktorých by sa mala pestovať. Treba jej však dopriať pôdu v druhej trati po hnojení maštaľným hnojom, ale pestovať ju môžete aj ako následnú plodinu po plodinách s krátkym vegetačným časom. Pôda v ktorej ju chcete dopestovať nesmie byť chudobná na obsah draslíka a fosforu. Vysoký obsah dusíka je nežiadúci, pretože cvikla má sklony k jeho kumulácii. Hriadky s vyšším obsahom vápnika potrebujú zásobiť dôležitým bórom, aby na buľvách nedochádzalo k hnilobe vrcholovej časti v oblasti vrátane listov. Vysievajte ju postupne od apríla až do polovice júla nahusto do riadkov vzdialených približne 30 cm od seba. Po vzídení rastliny zjednoťte na vzdialenosť 10 až 15 cm od seba. Takto bude mať každá koreňová buľva možnosť rovnomerne narásť do svojho odrodovo typického tvaru. Burinám určite nedajte šancu a pravidelne ich vytrhávajte.
Odrody, ktoré nesklamú
Pri cvikle pamätajte na nepísané pravidlo, že čím je menšia a teda mladšia, tým je chutnejšia.
‘Betina’ je klasická odroda guľovitého tvaru s veľmi jemnou dužinou. Po prekrojení je intenzívne červená bez badateľných svetlejších kruhov. Pýši sa listami odolnými proti chorobám. Ak ju vysejete ešte v týchto dňoch, do konca sezóny z nej dopestujete buľvičky ideálne na konzerváciu.
Tmavočervenú guľatú buľvu vytvára ‘Crosby Egyptian’. Spotrebujete ju na zaváranie i priamy konzum, no vyznačuje sa aj dobrou skladovateľnosťou v surovom stave.
Na všestranné požitie je vhodná ‘Renova’, ktorá upúta svojim pretiahnutým valcovitým tvarom. Táto odroda preferuje humóznu pôdu s dostatkom živín. Najviac sa jej páči na slnečnom záhone, ale zvládne aj pobyt v polotieni. Dužina je jemná, sladkastej chuti. Je dobre odolná proti chorobám aj vybiehaniu do kvetu.
Vynikajúcou chuťou a zaujímavým tvarom vyniká odroda ‘Cylindra’. Sladké buľvy dorastajú do veľkosti maximálne 10 cm a nedrevnatejú.
‘Červená kulatá’ je tradičná osvedčená odroda, ktorá nesklame. Povrch aj dužina buľvy je intenzívne vyfarbená s jemnými širokými pruhmi. Má všestranné využitie na priamu spotrebu aj konzervovanie.
Guľaté buľvičky s obzvlášť jemnou, intenzívne červenou dužinou bez pruhov má ‘Betina’. Z hustejších výsevov koncom júla môžete vypestovať malé cvikly na konzervovanie v celku. Jej alternatíva je poloneskorá odroda ‘Betako F1’, ktorej šťavnatá dužina je rovnako vhodná na konzerváciu i skladovanie. Túto však treba predklíčiť vo vlhkej handričke, nakoľko hraničný termín priamej sejby bol koniec júna.
Chutné a jednoduché recepty
Najmenej zložitý recept je repu upiecť v rúre. Stačí ak ju umyjete, vôbec ju neobkrajujte. Rúru si vyhrejte na 200 až 220 °C. Umyté buľvy uložte do hlbokého pekáča a zakryte alobalom. Pečte asi hodinu až hodinu a pol, pokiaľ sa vzduch v kuchyni nenasýti jej charakteristickým pachom. Vtedy rúru vypnite a nechajte ju ešte dôjsť v chladnúcej rúre. Vychladenú cviklu použijete či už do šalátu, ako prílohu k mäsu, i na prípravu rozličných pomazánok.
Jej dokonalá zemitá chuť vynikne v nezabudnuteľnom boršči, na ktorý existuje mnoho receptov. My robievame tento osvedčený. Je to recept z internetu, starý pár rokov, no je geniálny.
Ukrajinský boršč
Ingrediencie:
- 250g predného hovädzieho mäsa
- 100g bravčového pliecka
- 200g hovädzích kostí
- 200g koreňovej zeleniny (zeler,karotka,petržlen)
- 250g hlávkovej kapusty
- 100g očistených zemiakov
- 150g očistenej cvikly
- 40g rajčiakového pretlaku
- 40g masti
- 20g hladkej múky (kto nesmie lepok, použite hrašku)
- strúčik cesnaku
- 40g očistenej cibule
- 1 dl kyslej smotany (môže byť aj grécky jogurt vhodný na varenie)
- celé čierne a nové korenie
- bobkový list
- soľ
- ocot
- 1,5l vody
Postup:
Umyté mäso a kosti varte v osolenej vode asi 1,5 hodiny. Keď je mäso mäkké vyberte ho a pokrájajte na rezance. Vývar preceďte cez husté sito. Koreňovú zeleninu nakrájajte na rezance. Na panvici rozohrejte polovicu masti a opečte na nej cibuľu, keď je sklovitá pridajte koreňovú zeleninu, ktorú po chvíli poprášte múkou (hraškou). Po krátkom popražení zalejte trochou vývaru. Takto upravenú zeleninu dajte do hrnca s vývarom a pridajte k nej aj na rezance nakrájanú kapustu, na kocky pokrájané zemiaky. Okoreňte a varte do mäkka. Na druhej časti masti uduste cviklu nakrájanú na hrubšie rezance zmiešanú s pretlakom a octom. Krátko pred dovarením všetky časti ako mäso a cviklu spojte dohromady s vývarom. Nezabudnite na cesnak rozotretý so soľou. Smotanu podávajte samostatne, každý si z nej dá podľa chuti.
Vyskúšajte i tieto recepty:
Rýchlo a jednoducho! Pripravte si cviklový šalát
Vyskúšajte! Pripravte chutný a netypický cviklovo-černicový sirup
Oblížete si všetky prsty! Pripravte vynikajúci cviklový čokokoláč
Ozvláštnia váš jedálny lístok! Vyskúšajte zdravé recepty s klíčkami