MojAndroid

Tablety majú už svoje najlepšie časy za sebou. Niektorí výrobcovia sa však stále nevzdávajú a pravidelne prichádzajú na trh s novými zariadeniami. Teraz sme sa pozreli na dvojicu lacnejších od renomovaných výrobcov. Mieria hlavne na menej náročných používateľov, ktorí si chcú užiť multimédiá naplno. Huawei má už nejaký ten mesiac za sebou. Predstavený bol ešte v minulom roku, zatiaľ čo Samsung je novší a prichádza aj s novším operačným systémom Android 9.0 Pie. Ktorý z tejto dvojice sa oplatí viac?

Konštrukcia, Dizajn: Kompaktnosť vs. skener odtlačkov

Dizajnovo sú na tom oba tablety veľmi podobne, avšak rozdielov je viac, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Uhlopriečky displejov sú navlas rovnaké, avšak Samsung je vďaka menším rámikom o trochu kompaktnejší. Huawei má však eso v rukáve, hrubší rámik využil na umiestnenie skeneru odtlačkov prstov, ktorý je už tradične veľmi rýchly a presný.

Predná strana oboch je zo skla, zadná zase kovová. Kovové sú aj rámy. Aj napriek tomu, že ide o lacnejšie tablety, kvalita spracovania nijako netrpí. Skôr naopak. Samotný dizajn opisovať nebudem, to je čisto subjektívna vec.

Hlavným rozdielom je, že hardvérové tlačidlá Huaweiu sú prispôsobené priamo ovládaniu naležato, zatiaľ čo Samsung na to ide tradičnejšie. Tablet od Huawei mi v rukách príde trochu hrubší, jeho zadná strana je tiež akási “kovovejšia” na dotyk.

Displej a multimédiá: V konkurencii sa nestratia

Obidve zariadenia ponúkajú 10,1 palcový zobrazovač s identickým rozlíšením 1920 x 1200 pixelov. Displeje nepatria medzi najlepšie, no nie sú ani zlé. Pri Samsungu by som očakával AMOLED, no aj ten sa rovnako ako Huawei spolieha na LCD panel.

Pozorovacie uhly oboch sú príkladné a farebné poadnie takmer rovnaké. Huawei je na slnku o trochu lepšie vidieteľný, ale aj na displej Samsungu uvidíte bez problémov.

Čo sa zvukového prejavu týka, tu jasne vedie Huawei. Jeho 4 reproduktory od renomovanej značky Harman Kardon hrajú poriadne nahlas a počuteľná je aj basová zložka. Samsung sa musí uspokojiť s dvomi reproduktormi. Ich zvuk tiež nie je zlý, no kvalít Huaweiu nedosahuje. Navyše, pri polohe naležato sú oba umiestnené na pravej strane, takže sa nedočkáte ani žiadneho stereo efektu. Škoda.

Našťastie trend v podobe miznúceho 3,5 mm audio konektora sa ešte do tabletov nedostal. Obidva tento konektor ponúkajú.

Výkon a Pamäť: Žiadna sláva to nie je

Obidva tablety ponúkajú dostatočný výkon na štandardnú prácu, pozeranie multimédií a podobne. Systém od Huawei mi príde subjektívne o trochu rýchlejší. Avšak pri hraní náročnejších hier je na tom lepšie Samsung. Jeho procesor je o trochu výkonnejší. Na oboch zariadeniach som vyskúšal hru PUBG a výsledok bol jasný v prospech Samsungu.

Na oboch tabletoch bola síce hra hrateľná, no Samsung bol plynulejší a mohol som si dovoliť aj trochu nastaviť grafiku, zatiaľ čo Huawei išiel na úplnom minime.

Pri multitaskingu oceníte 1 GB RAM navyše v prospech Huawei. Ten sa vyrába vo verziách s 3, respektíve 4 GB. Samsung sa musí uspokojiť maximálne s tromi gigabajtami. Porovnávaný model však disponuje len 2 GB RAM. Aj vďaka tomu mi príde Huawei pri bežných činnostiach a prechádzaní systémom o trochu rýchlejší.

S kapacitou vnútorného úložiska to tiež nie je žiadna sláva, oba modely ponúknu 32 GB. Tu je tiež vidieť, že ide o tablety pre menej náročných. Poteší aspoň možnosť vloženia pamäťovej karty microSD. Huawei zvládne 256 GB, Samsung až 1 terabajt.

Systém: Súboj nadstavieb

Nová nadstavba One UI od Samsungu sa nám veľmi páči. Výhodou je jednoduchosť a moderný vzhľad. Tiež ponúka kompletnú tmavú tému, ktorá sa hodí hlavne v kombinácii s OLED displejmi. Nadstavba je rýchla, moderná a nepoznám nikoho, komu by sa nepáčila.

Ani nadstavba od Huawei nie je zlá. Ponúka viacero kvalitných aplikácií a obrovské množstvo nastavení. Avšak Huawei ju už dlhšiu dobu neaktualizoval. A práve zmena dizajnu by jej svedčala najviac. Pred rokom a pol bola príťažlivá a “in”, no teraz to už neplatí. To ale nič nemení na fakte, že je spoľahlivá a rýchla.

Keďže Samsung je približne o pol roka novší, môžete sa tiež pripraviť na zatiaľ najnovší Android 9.0 Pie. Huawei sa musí uspokojiť so starším Androidom 8.0 Oreo. Či je pre vás samotná verzia operačného systému dôležitá, je už len na vašom rozhodnutí. V každom prípade, určite je lepšie mať zariadenie s novším systémom. Tiež sa môžeme pripraviť na to, že tablet od Samsungu bude s najväčšou pravdepodobnosťou aktualizovaný dlhšie.

Fotoaparát: Jasná voľba

Fotoaparát nepatrí ani zďaleka medzi najdôležitejšie funkcie tabletu. Avšak potrebný určite je. Výrobcovia dôraz na kvalitu fotografií tabletov veľmi nekladú. Aspoň nie v nižších triedach. To platí aj pre tieto zariadenia, avšak ak vám aspoň trochu na kvalite fotiek záleží, jednoznačnou voľbou by mal byť Samsung.

Oba tablety ponúkajú 8 megapixelový hlavný snímač s automatickým zaostrovaním. Žiadne špeciálne funkcie či extra objektívy tu však nehľadajte. Ide skôr len o núdzové riešenie. Veď kto v tejto dobe fotí tabletom? Nastavenia v aplikáciách sú v oboch prípadoch chudobnejšie. Pri Samsungu by ste si dokonca mohli myslieť, že má aj teleobjektív, keďže na displeji počas fotografovania vidíte tlačidlo 1X (2X), ktoré približuje. Avšak pozor, priblíženie je len digitálne.

Ukážkové fotografie Samsung Galaxy Tab A

Ukážkové fotografie Huawei MediaPad M5 Lite

Aplikácia fotoaparátu Samsungu ponúka predsalen viac nastavení a je intuitívnejšia. Huawei to poňal spôsobom vytiahni, odfoť a hotovo. To by mi tiež neprekážalo. No zásadný rozdiel je v kvalite fotografií. Tá je o poznanie lepšia v prípade Samsungu. Či už cez deň alebo aj v noci. Znovu ale opakujem, že tiež to nie je žiadna sláva.

Batéria: Poriadna výdrž je základ

Oba tablety ponúkajú silné batérie a veľmi slušnú výdrž. Avšak Huawei je na tom o trochu lepšie. Vďačí za to hlavne silnejšej batérii 7500 vs 6150 mAh. Oba tablety nabijete pomocou USB-C konektoru, za čo oboch výrobcov chválim. microUSB sa už v týchto časoch naozaj nenosí.

Faktom je, že v oboch prípadoch dostanete zariadenie, pri ktorom sa na výdrž batérie sťažovať nebudete. Prezeranie internetu, pozeranie filmov a podobne zvládnu naozaj dlhé hodiny. Jediným problémom môže byť hranie náročných hier, pri ktorých pôjde batéria dole výrazne rýchlejšie.

Záverečné hodnotenie: Ktorý je ten správny?

Označiť víťaza si jednoznačne netrúfam. Opäť je to len a len o preferenciách konkrétneho používateľa. Huawei vyniká skenerom odtlačkov prstov, o trochu lepšou čitateľnosťou na priamom slnku a hlavne skvelými reproduktormi. Tiež sa môžete spoľahnúť na silnejšiu batériu.

Ak vám záleží aj na výkone a občas si zahráte aj nejakú tú hru, Samsung je na tom v tomto smere lepšie. Je výkonnejší, o trochu kompaktnejší a ponúka lepšiu (modernejšiu) používateľskú nadstavbu. A v neposlednom rade, jeho hlavný fotoaparát je o poznanie kvalitnejší.

Cena oboch zariadení je približne 250 eur, avšak zohnať Huawei MediaPad M5 Lite môže byť trochu ťažšie.

Pre ktorý tablet by ste sa rozhodli vy?

Zobraziť výsledky

Loading ... Loading ...

Samsung Galaxy Tab A 10.1Huawei MediaPad M5 Lite
Rozmery245.2 x 149.4 x 7.5 mm243.4 x 162.2 x 7.7 mm
Hmotnosť469 gramov475 gramov
Operačný systémAndroid 9.0 PieAndroid 8.0 Oreo
ProcesorExynos 7904 (14 nm)HiSilicon Kirin 659 (16 nm)
Úložisko64/128 GB + microSD (do 1 TB)64 GB + microSD (do 256 GB)
RAM3 GB4 GB
Fotoaparát8 MP, f/2.08 MP
Selfie fotoaparát5 MP, f/2.28 MP
3,5 mm jackánoáno
DisplejIPS, 1920 x 1200 pixelov, 10,1"IPS, 1920 x 1200 pixelov, 10,1"
Bluetooth5.04.2
Reproduktory24
Batéria 6150 mAh7500 mAh

17.7.2019

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+