So starnutím opatrne

FaceApp od ruského vývojárskeho štúdia nie je novinkou. V skutočnosti je pre iOS aj Android dostupná už viac ako dva roky. Aj vtedy vyvolala malý rozruch, lebo vedel pridávať nevšedné filtre na fotografie portrétov a ešte to robil o kúsok lepšie než konkurenti. Pár sekúnd výpočtov na serveroch a aplikácia vytvorila dôchodcu aj z portrétu 30-ročného používateľa.

Teraz sa ako virál šíri znova. Na jednej strane kvôli tomu, že tvorcovia aplikáciu vylepšili a vytváranie iného veku alebo pohlavia odfotografovaného človeka je ešte presnejšie a uveriteľnejšie. Ale aj preto, že niekto niekde vytvoril takzvaný AgeChallenge alebo tiež FaceAppChellenge a ľudia v húfoch zverejňujú svoje či cudzie portréty transformované v spomínanej aplikácii. Nedá sa uprieť, že niektoré výsledky sú ozaj úchvatné.

I’m sorry @TomHolland1996, I love you 3000!! #FaceApp #faceappchallenge pic.twitter.com/h1II6MDlDu

— Your Fool (@tiredbuthyped) July 17, 2019

Lenže ak ide o tvár, treba zbystriť pozornosť. Zásah do osobných údajov je stále citlivá téma. Začali sa totiž objavovať znepokojené hlasy, ktoré tvrdia, že zatiaľ čo sa nadchýname nad bizarnými aj zábavnými zábermi, aplikácia si na pozadí žije vlastný život

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa