Pikant

emko ~ 27. júl 2023 - 9:24

Ak sa vám podarí z letnej úrody zavariť aspoň pár pohárikov pikantu, určite neobanujete. Tento pikant je podľa receptu našej babky. Máme ho radi len tak, na maslový chlieb. No využijeme ho aj ako pochutinu k mäsu, alebo ho pridávam aj do varenia. Pikant má úžasnú ostro - sladkú chuť.

Suroviny
0,5
kg
2
hlávky
2
dl
2
dl
0,4
kg
1
PL
10
ks

Všetku zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Papriku, paradajky, cibuľu a cesnak pomelieme na mäsovom mlynčeku, alebo ju rozsekáme v mixéri. Prelejeme do hrnca, pridáme asi dva deci vody, poriadne rozvaríme za občasného miešania.

Zmes varíme asi dve a pol hodiny, kým sa neodparí prebytočná tekutina. Až potom pridáme olej, ocot, soľ a cukor. Nakoniec pridáme podľa chuti feferóny. Ja som dala 7 podlhovastých čerstvých chilli papričiek a vylepšila som to 2 kusmi habanera.

Podľa seba ešte dochutíme a povaríme spolu ďalších asi 20 minút. Ak chcete, môžete rozmixovať ponorným mixérom na kašu, ale ja mám rada takto s kúskami papriky.

Horúcu zmes nalejeme do pohárikov, zaviečkujeme a vysterilizujeme. Stačí na 80 stupňov asi desať minút, aby chytli viečka.

Z tejto dávky mi vyšlo 11 pohárikov.

Komentáre

Medovnicek ~ 4. september 2015 - 10:08

Aj my túto domácu "sábu" milujeme, mám podobný recept, ale tvoj si ukladám a nabudúce skúsim vyskúšať podľa teba, musím povedať, že zaváranie ma celkom baví a domáce je vždy len domáce:)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!

Zdielaj