Na rimavskosobotskej radnici otvorili výstavu fotografií z regiónu Gemer a Malohont

Výstava Oči Gemera a Malohontu predstavuje tvorbu fotografa Krisztiána Káliho.

Výstavu fotografií z regiónu Gemer a Malohont otvorili v utorok v priestoroch radnice v Rimavskej Sobote.

Výstava s názvom Oči Gemera a Malohontu zachytáva jedinečnú prírodu, ktorá nás obklopuje v kontraste s mestami, v ktorých žijeme. Zábery vnikli v posledných troch rokoch a ich autorom je rodený Gemerčan, fotograf Krisztián Káli. Namiesto obvyklých popiskov fotografie dopĺňajú verše v slovenskom a maďarskom jazyku. Ich autorkou je spisovateľka Dadka Csóri, ktorá píše pod pseudonymom Lea Victory. Krstnou mamou výstavy je herečka Anikó Vargová.

Slávnostné otvorenie výstavy sa nieslo v priateľskom duchu, autora prišli podporiť známi, priatelia i jeho rodina. Zúčastnil sa ho aj viceprimátor Rimavskej Soboty Ladislav Rigó, ktorý dostal od K. Káliho fotografiu zobrazujúcu budovu bývalého Župného domu.

Výstava Oči Gemera a Malohontu je prvou časťou dvojdielnej expozície. V auguste bude na rimavskosobotskej radnici otvorená jej druhá časť, ktorá bude niesť meno Ľudia Gemera a Malohontu a predstaví život ľudí v tejto oblasti.

„Krisztián Káli sa venuje fotografovaniu už šesť rokov a vďaka týmto skúsenostiam dokáže prostredníctvom záberov vyjadriť atmosféru miesta, ktoré fotografuje a rovnako vie do nich preniesť aj emócie, hlavne pri portrétoch,“ uviedol vo svojom liste Ľubomír Šmida, predseda Zväzu slovenských fotografov, ktorý prevzal nad výstavou záštitu.

K. Káli sa narodil v Rimavskej Sobote a v súčasnosti žije v Tornali. Určitý čas pôsobil ako manažér v Bratislave, odkiaľ sa pred šiestimi rokmi vrátil. V tomto období sa začal venovať fotografovaniu. „Bratislavu mám veľmi rád, no domov som sa vracal s radosťou, pretože Gemer je tou najkrajšou vecou, ktorú chcem zachytiť na svojich fotografiách,“ povedal mladý fotograf, ktorý momentálne pracuje ako marketingový manažér v jednom z rimavskosobotských závodov. Prezradil tiež, že neobľubuje štúdiové fotografovanie, lebo ho považuje za príliš umelé a ak je to možné, uprednostňuje prácu vonku. „Rád pracujem napríklad s deťmi, pretože sú oveľa prirodzenejšie a úprimnejšie ako dospelí a toto ich čisté žiarenie je hmatateľnejšie.“

Región Gemer a Malohont sa na rimavskosobotskej radnici nepredstavuje prostredníctvom fotografií po prvýkrát. Len nedávno tu hostili výstavu záberov z fotografickej súťaže o regióne a v minulosti tu prebiehali tiež fotografické výstavy o Cerovej vrchovine či histórií Fiľakova.

Výstavu Oči Gemera a Malohontu zorganizovala redakcia Gemerské zvesti/ Gömöri Hírlap v spolupráci s Turistickým informačným centrom a Mestom Rimavská Sobota. Jej prvá časť potrvá do 5. augusta.

Gemerland

Zdieľajte článok

Pridaj komentár