plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nevarený sirup z červených ríbezlí: Žiada chémia, éčka a netreba ho ani sterilizovať!

Tento sirup robím každý rok, dlho vydrží a je výborný.

Tento sirup robím každý rok, dlho vydrží a je výborný. Sirup môžete pripraviť z jahôd, ríbezlí červených i čiernych, malín, černíc alebo postupne zo všetkého čo dozrieva. Ja ho najradšej pripravujem z ríbezlí.

Potrebujeme:

2 kg červené ríbezle

2 l voda

70 g kyselina citrónová

2 kg kryštálový cukor

Postup:

Ovocie zalejeme vodou, pridáme kyselinu, zamiešame a necháme 24 hodín stáť. Občas premiešame.

Tekutinu precedíme cez plátno. Necháme stiecť, ale ovocie na plátne netlačíme, zachytíme len to, čo samé pretečie. (Zvyšok ovocia môžeme použiť napr. do džemu).

Precedenú šťavu odmeriame a pridáme toľko cukru, koľko je šťavy (teda napr.na 1,5 l šťavy 1,5 kg cukru). Premiešame, necháme stáť a vždy cca po pol hodine premiešame znova a to dovtedy, kým sa cukor celkom nerozpustí. Naplníme do umytých fliaš, ktoré sme vypláchli vriacou vodou, zazátkujeme korkovou zátkou vyvarenou vo vode a tú môžeme ešte zaliať voskom. Sirup vydrží viac ako rok.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes