Ako zvrátiť nelichotivé štatistiky o rakovine? Jednoduchý krok, ktorý zachráni životy!

Zdroj: Unsplash
2019-07-17 15:00:00

Čísla v štatistikách o zdraví nepustia. Dobrá správa však je, že aj ty môžeš pomôcť spláchnuť nelichotivé čísla o rakovine tam, kam patria. Stačí sa o tom len porozprávať.

Dôležitá je prevencia

Rakovina hrubého čreva postihuje hlavne ľudí nad 50 rokov a na Slovensku na ňu zomrie asi 2 300 ľudí, z toho 60 % sú muži. V tomto sme na chvoste Európskej únie. Jedným z dôvodov je mastná strava a spôsob spracovania mäsa a údenín. Preto je dôležité hovoriť o téme, ktorá sa bytostne týka tvojej mamy, otca alebo starých rodičov.

Takéto vysoké čísla sú zbytočné preto, lebo tento druh rakoviny je pri včasnej diagnostike takmer vždy vyliečiteľný. Kľúčom je prevencia. Prvé kroky v tomto roku podnikli poisťovne, ktoré zaslali skríningový test 20 000 ľuďom. Skúmavku so vzorkou stolice stačilo odovzdať svojmu všeobecnému lekárovi. Stolica sa podrobila testu na skryté krvácanie.

Pošlite rodičov k lekárovi!

Ak tvoji rodičia patria k drvivej väčšine, ktorú táto aktivita nezasiahla, môžeš nastúpiť ty a vyzvať ich na návštevu všeobecného lekára. Alebo môžeš zájsť ešte ďalej a zahrať sa na životného kouča. K prevencii totiž patrí aj zdravá životospráva, čiže dostatok pohybu a vyvážená strava. 

Teraz je však najdôležitejšie nazbierať odvahu. Porozprávaj sa s rodičmi o chúlostivej téme a poraď im, nech sa objednajú u svojho lekára. Odmenou ti bude vedomie, že im vrátiš starostlivosť, ktorú venovali oni tebe.

Táto výzva je súčasťou iniciatívy Rok prevencie. Všetky dôležité info nájdeš na webstránke aktivity. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba rakovina

2019-07-17 15:00:00  |  Foto: PR článok  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia