„Za prvých šesť mesiacov tohto roku sme vyrobili vyše 203-tisíc vozidiel, čo predstavuje takmer 58 percent vlaňajšej výroby. Viac ako dve tretiny produkcie tvoril model Citroën C3, takmer tretinu model Peugeot 208. V tomto roku plánujeme vyrobiť okolo 370-tisíc vozidiel,“ komentuje hovorca PSA Trnava Peter Švec. Vlani ich vyrobili 352-tisíc.

Dodáva, že pokiaľ ide o novú generáciu modelu Peugeot 208 a jej elektrickú verziu, ktorú automobilka predstavila v apríli, presné čísla o počte dosiaľ vyrobených vozidiel závod nezverejňuje. Ide len o niekoľko stoviek vozidiel, ktoré sú určené na testovanie.

V Kia Motors Slovakia vyprodukovali za prvý polrok vyše 180-tisíc vozidiel, čo je o zhruba desaťtisíc viac ako v rovnakom období vlaňajška. „Vyrobili sme však 222-tisíc motorov, pričom vlani to bolo 236-tisíc,“ objasňuje hovorca závodu Kia v Žiline Ján Žgravčák. Dôvodom je konštantný pokles záujmu o automobily s naftovými motormi od začiatku tohto roka, pre ktorý musela fabrika náhle prepustiť zhruba tridsiatku zamestnancov.

Predaj padol, výroba je stále stabilná

Elektromobilita a nová emisná legislatíva, ktorá tlačí na automobilky, aby do portfólia zaradili aj elektrické autá a hybridy, dáva priestor na udržanie pracovných síl či ich rozširovanie. Martin Jesný, analytik Revue priemyslu zdôrazňuje, že pokiaľ v predaji môžu koncerny zápasiť s problémami, výrobné fabriky majú výzvy už pomerne zvládnuté.

„Vzhľadom na to, že fabriky Kie v Žiline a Groupe PSA v Trnave sú produkciou

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa