Andrej Danko chce pred parlamentom 30-metrový stožiar za viac ako 50-tisíc: Bude vyšší, ako majú v Budapešti

17.7.2019
Rozkopané námestie A.Dubčeka pred parlamentom

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Aktuálne rozkopaná jama a rozbitý chodník na námestí Alexandra Dubčeka pred budovou parlamentu pútajú pozornosť okoloidúcich. Kancelária Národnej rady tam ide postaviť tridsaťmetrový stožiar.

"Najvhodnejšie miesto aj výšku stožiara sme konzultovali s viacerými odborníkmi, pamiatkarmi, zvolili sme najvyššiu možnú schválenú výšku stožiara, ktorá vo finále dosiahne 30 metrov, " informoval banoviny.sk hovorca Národnej rady Tomáš Kostelník. Ako inšpiráciu si podľa slov Tomáša Kostelníka zvolili európske metropoly - neďalekú Budapešť, kde je stožiar umiestnený na ploche pred parlamentom a je o 3 metre nižší, má 27 metrov. Inšpirovalo ich aj sídlo nemeckého parlamentu v Berlíne Bundestag, kde je vlajka umiestnená na stožiari na podstavci.

Zdroj: koláž abn

​„Táto nová prezentácia bude nahrádzať vlajku, ktorá je momentálne umiestnená na streche budovy Národnej rady,“ vysvetlil nám hovorca Kostelník a dodal, že táto myšlienka sa zrodila ešte počas vlády Rudolfa Schustera, nie je to výmysel samotného Andreja Danka, na otázku prečo treba postaviť nový stožiar.

Zdroj: nc

​Vlajky EÚ budú aj naďalej visieť v kombinácii s vlajkami SR na opačnej strane budovy parlamentu viditeľnej od Dunaja, nebudú v rovnakej výške ako plánovaný tridsaťmetrový stožiar. Ten bude iba jeden.

"Chceme stožiar, ktorý nám technické a iné možnosti dovoľujú a ide nám o to, aby Slovensko malo reprezentatívny stožiar, kde bude možné umiestniť slovenskú vlajku. Zodpovedne sme to konzultovali so stavebnými úradmi a inými dotknutými orgánmi. Osobne som 9-tisíc eurami prispel na výstavbu stožiara," povedal na dnešnej TK predseda parlamentu Andrej Danko. Podľa jeho slov ho uráža, keď niekto hovorí, že míňa bezbreho štátne peniaze. Tvrdí, že keď niečo robí, nech je to dôstojné, na otázku, prečo má mať stožiar výšku 30 metrov.

Stavba sa začala 8. júla je rozdelená na 2 stavby. "Predpokladný termín ukončenia prác je 31. augusta a vlajka by na stožiari mala vztýčiť už 1. septembra, pri príležitosti Dňa ústavy.

Čo sa týka ceny, koľko by mala výstavba nového stožiara stáť, podľa hovorcu NR SR ide o cenu približne 50-tisíc eur, ktorá je ponížená darom Kancelárie NR SR  v hodnote okolo 20-tisíc eur. Celkovo by tak výstavba mala stáť štátny rozpočet okolo 30-tisíc eur.

Stožiar stavajú spoločnosti VHS-PS a ELV Produkt. Firma VHS-PS je členom združenia, ktoré na základe zmluvy z novembra minulého roka rekonštruovala vybrané objekty v priestoroch Bratislavského hradu.

Zdroj: nc

(nc)​




Páčil sa vám článok?