Denník N

Zavreli predsedu vládnej strany.

Predseda vládnej strany išiel za korupciu do väzenia. Nebojte sa: to len v Rumunsku. Vieme docieliť spravodlivosť s politikmi na Slovensku?

27.mája 2019 nastúpil do väzenia na 3 a pol ročný trest Liviu Dragnea, predseda vládnucej Sociálno-demokratickej strany, ktorá 2,5 roka predtým, v decembri 2016, vyhrala parlamentné voľby so 45% hlasov. Bol  tiež predsedom jednej z dvoch komôr parlamentu a teda bol považovaný za tretieho najmocnejšieho človeka Rumunska. Politikom bol 28 rokov. Ako je to možné?

Začínal ako podnikateľ, stal sa mestským poslancom  22 tisícového mestečka na severe, a , budujúc si vzťahy a vplyv obsadzovaním spriaznených ľudí do rôznych pozícií, postupne rástol cez regionálne štruktúry až do pozície predsedu víťaznej strany.  Vtedy s prezidentom Rumunska osobne vyjednával kandidátov na predsedu vlády (predstavte si tú moc), ale osobne túto funkciu nemohol obsadiť, keďže rumunské zákony to nepovoľujú človeku v tej dobe vyšetrovanému za korupciu.

Za čo ho vyšetrovali? Koncom roku 2001, z pozície podobnej nášmu županovi VÚC, (v Rumunsku túto pozíciu volajú barón), pridelil firme Tel Drum spadajúcej priamo pod župana, veľké regionálne stavebné projekty a niekoľko mesiacov neskôr predal túto firmu svojmu bývalému podriadenému. Teda vlastne sebe. Firma pokračovala v získavaní ďalších regionálnych stavebných projektov, vrátane čerpania eurofondov, a tak ju v roku 2016 začal vyšetrovať Národný protikorupčný direktoriát. Vyšetrovanie jeho moc neoslabilo, udržal si ju cez svoje kontakty a lokálnych novinárov. Ale celonárodne sa stal nenávideným predstaviteľom skorumpovaného silového politika.

Za čo ho odsúdili? Niekedy v rokoch 2000 – 2012, ešte ako „župan“ regiónu Teleorman, „zabezpečil“ aby regionálny riaditeľ sociálnej poisťovne prijal do zamestnania dve dámy, a vyplatil im na mzdách niečo cez 23 tis. € aj keď tam nikdy nepracovali, pretože v skutočnosti robili v regionálnej centrále strany.

Jednoduché, nie?

Nemusíte ísť po tom, čo je najviac nefér. V právnom štáte musíte ísť po tom, čo viete dokázať. Na koniec politickej kariéry (držanie moci) to stačí.

Keď Dragnea dva dni po rozsudku nastupoval do väzenia, televízie z toho prenášali priamy prenos a ľudia v uliciach čakali na jeho vozidlo, aby mu mohli ukázať svoju radosť a škodoradosť. Osobne predpokladám, že to bola radosť z toho, že spravodlivosť zvíťazila. Radosť nad tým, ž aj keď vždy budú existovať rovnejší ako rovní (lebo majú viac príležitostí a viac moci), ale že nebudú beztrestní. Že nikto nebude beztrestne kradnúť zo spoločnej kasy. Ten pocit vyhnal do ulíc a k televíziám celú krajinu. Chceli vidieť, ako končí úsmev prichyteného zlodeja. Chceli sa potešiť z pocitu spravodlivosti.

Viete si predstaviť ten pocit? Nechcete prežiť ten pocit … tu, u nás na Slovensku? Pocit spravodlivosti?

Nechápem, prečo to inde ide a u nás nie. V slovenských uliciach bolo množstvo ľudí, podľa mňa, práve pre pocit nespravodlivosti. Hľadám odpovede, ale zatiaľ mám len množstvo otázok. Ako to, že mal rumunský Národný protikorupčný direktoriát toľko právomocí a chuti veci dotiahnuť? Kto by ju mal mať na Slovensku? Ako to zabezpečiť? Vnímam jednotlivé snahy inštitúcií, zoskupení a jednotlivcov, ale kto tu na Slovensku rieši korupciu koordinovane?  S viacerými? Spojenými silami? Zástupy na uliciach po vražde Jána Kuciaka chceli len spravodlivosť: prečo im nikto nevedel navrhnúť konkrétny ďalší smer a konkrétne ďalšie kroky? Kto sa dlhodobo snaží skoordinovať protikorupčné sily na postupnú premenu našej nespravodlivej spoločnosti?

Máte odpovede?

Teraz najčítanejšie

Ľubomír Ochotnický

Alebo sledujete ciele tímu ktorého ste členom, alebo sledujete vlastné vrecká. Kombinácia je nemožná. Ak poriadok a slušnosť je v tomto svete naivita, zostanem naivný.