DOVOLENKA s deťmi: Aké lieky pribaliť so sebou?

Barbora Daxner, autorka blogu LITTLE NOMAD LIFE | 17. júl 2019
DOVOLENKA s deťmi: Aké lieky pribaliť so sebou?

Škaredé počasie nie je to najhoršie, čo vás môže stretnúť na dovolenke. Asi najhorším scenárom je choré dieťa. Šťastie praje pripraveným, preto sa inšpirujte našimi radami, aby vás nič nezaskočilo.

Najideálnejší scenár je, keď nepoužitú lekárničku povlečiete z dovolenky domov so šomraním, že ste ju vôbec nepotrebovali. Kiež by tomu bolo tak! Keď ide o balenie liekov pre deti, radšej viac než menej.

Určite sa však v lekárni opýtajte na podmienky skladovania. Liečivo, ktoré treba skladovať v chladničke pri nízkej teplote, pravdepodobne neprežije 12 hodinový let a následné horúčavy. Takéto lieky fakt nemá význam brať so sebou. Dobrá správa je, že asi všade zoženiete „bežné” lieky - na kašeľ, horúčku, takže si opíšte účinnú látku z liekov, ktoré máte doma (napríklad paracetamol na bolesť) a v lekárni v danej destinácii si pýtajte liečivo na rovnakej báze. 

Čo zabaliť do dovolenkovej lekárničky?

„Pri balení cestovnej lekárničky treba zohľadniť celkový zdravotný stav dieťaťa, prípadne chronické ochorenie, ktoré si vyžaduje pravidelnú liečbu. Či už ide o alergikov, astmatikov, deti s epilepsiou, ako rodičia sme povinní vybaviť sa na cestu všetkými nevyhnutnými liekmi, ktoré dieťa užíva po dôkladnom zvážení všetkých rizík spojených s cestovaním. Ak je to sprej na uľahčenie dýchania, či antibiotiká pri dlhšej ceste lietadlom, mali by sme mať všetko po ruke,” hovorí pediatrička MUDr. Lenka Šamajová z UNM Martin. Dodáva, že dnes dokonca existujú náramky, ktoré identifikujú chronických pacientov a ak ho vaše dieťa má a nebodaj nie ste nablízku, oveľa rýchlejšie dostane adekvátnu pomoc.

Čo by mala obsahovať cestovná lekárnička pre deti?

Okrem liekov, ktoré dieťa pravidelne užíva a liekov na alergiu a pod odporúčame nezabudnúť:

  • Odsávačka hlienov z nosa - osvedčila sa nám dobíjateľná elektrická odsávačka v podobe sloníka. Dá sa dobiť pomocou USB kábla cez počítač či telefón, alebo s adaptérom aj cez elektrickú zástrčku. Pre deti, ktoré sa nedokážu sami vysmrkať, je „vrecková” odsávačka na nezaplatenie.
  • Teplomer - ak si beriete elektrický, uistite sa, či naozaj funguje a nedochádza mu baterka.
  • Čípky alebo sirup na zrazenie teploty (jeden prípravok na báze paracetamolu, druhý na báze ibuprofenu, tieto sa pri zrážaní horúčky striedajú v lekárom predpísaných intervaloch)
  • Kvapky na opuchnuté sliznice a na alergie (antihistaminikum)
  • Kvapky proti kašľu (na suchý i dráždivý kašeľ)
  • Kvapky do uší (na báze burow alkoholu)
  • Nosový sprej s morskou vodou na odhlieňovanie a zvlhčovanie sliznice
  • Očné kvapky (výplachový roztok s očiankou lekárskou) je vhodný už pre novorodencov, používa sa pri hnisaní očiek, no nemusíte sa ho báť použiť ako prvú pomoc ani na iné problémy s očkami.
  • Čierne uhlie
  • Rehydratačný roztok pri dehydratácii v dôsledku vracania a hnačiek
  • Probiotiká a/alebo prípravky proti tráviacim ťažkostiam
  • Gél na popáleniny, uštipnutia hmyzom a pod (fenistil)
  • Repelent proti hmyzu vhodný pre deti
  • Nožničky
  • Elastický aj sterilný obväz, leukoplast, vode odolné náplaste
  • Sprej na dezinfekciu rán
  • Čípok na prudkú alergiu, štipnutie medúzou, laryngitídu a iné hraničné situácie (po konzultácii s pediatrom) 

Poraďte sa s pediatrom

Odporúča MUDr. Lenka Šamajová. 

Návštevu lekára pred cestou odporúčam každému rodičovi. Lekár posúdi nielen celkový zdravotný stav dieťaťa, ale môže rodičov zásobiť liekmi potrebnými na cestu. Čím menšie dieťatko, tým viac je na mieste konzultácia pediatra a podľa destinácie aj infektológa. Rozhoduje nielen celkový zdravotný stav dieťaťa, ale aj možnosť výskytu infekčne prenosných ochorení v cieľovej destinácii, proti ktorým dieťa vzhľadom na vek ešte nebolo očkované. S rastúcim trendom svetovej migrácie sú ohrozené najmä deti a ľudia s oslabenou imunitou ochoreniami, ktoré sa u nás nikdy predtým nevyskytovali. Pri ceste do určitých krajín je dokonca povinnosť absolvovať niektoré druhy očkovaní. Na všetky tieto otázky vám však vie zodpovedať jedine lekár dieťaťa,”

Lekárka nedporúča cestovať s deťmi, ktoré práve absolvovali očkovanie, sú nastavené na dlhodobú imunomodulačnú liečbu, trpia silnou potravinovou, či inou alergiou alebo to striktne neodporúčal pediater po posúdení ich zdravotného stavu.

Rady nad zlato, ak cestujete s deťmi na dovolenku 

1. Ak sa chystáte do vzdialenejšej  exotickej destinácie, overte si, aké sú v danej destinácii povinné očkovania pre deti, aké rôzne možné exotické choroby môžu potenciálne hroziť a ďalšie riziká. Vhodným zdrojom informácií sú klinika cudzokrajných chorôb (www.cudzokrajne.sk), váš pediater, cestovné kancelárie a tiež cestovateľské internetové fóra. Ideálna je kombinácia všetkých uvedených zdrojov. 

2. Informujte sa o úrovni a vybavení zdravotníckych zariadení a nemocníc v destinácii, kam sa chystáte. Nájdite si kontakt na zariadenie najbližšie k vášmu ubytovaniu, alebo také, ktoré má dobré recenzie a nie je problém sa tam v prípade núdze rýchlo dostať. Uložte si jeho adresu a kontakt pre prípad, že by ste ho potrebovali navštíviť. 

3. Ak sa chystáte na poznávaciu dovolenku v exotike, s klinikou cudzokrajných chorôb konzultujte aj celú trasu, pričom berte do úvahy aj počasie a podnebie.

4. Pred odchodom určite navštívte pediatra, aby skontroloval jeho celkový zdravotný stav. Aj taká na pohľad „nevinná vec” ako upchaté dutiny dokáže poriadne skomplikovať dovolenku. Poraďte sa aj o „liekoch prvej pomoci”, čo robiť v prípade núdze a dohodnite si prípadné telefonické konzultácie na diaľku. 

5. Uložte si do mobilu číslo na Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) +421 2 5477 4166. Na tejto linke sa môžete 24 hodín denne s odborníkmi poradiť v prípade podozrenia na akúkoľvek otravu. Poradia vám, čo treba robiť. Určite je to dobré vedieť nielen doma, ale aj pri vycestovaní do cudziny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: