Najstrmšiu ulicu sveta majú vo Walese. Nový Zéland prišiel o rekord

Najstrmšia ulicu na svete majú v meste Harlech v severnom Walese. Potvrdili to zástupcovia Guinnessovej knihy rekordov, informoval britský denník The Telegraph. Ulica Ffordd Pen Llech tak o strmé prvenstvo pripravila Baldwin Street v novozélandskom meste Dunedin.

17.07.2019 13:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @ theridejournal,

Tristo päťdesiat metrov dlhá ulica, ktorá vedie ku zrúcanine stredovekého hradu Harlech, má podľa Guinnessovej knihy sklon 37,45 percenta, teda viac ako o dva percentuálne body väčší ako doterajší držiteľ rekordu na Novom Zélande.

Obyvatelia waleského mestečka dúfajú, že rekordne strmá ulica priláka ďalších turistov. Baldwin Street v Dunedine sa v uplynulých dvoch rokoch, keď držala rekord v strmosti, stala svetoznámou atrakciou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Great news for Harlech this morning, Ffordd Pen Llech is officially the world’s steepest street. #harlech #steepest hill

Príspevok, ktorý zdieľa Min Y Don Holiday Home Park (@minydonholidaypark),

„Ulice Baldwin Street a Novozélanďanov je mi ľúto, ale strmšia je skrátka strmšia,“ povedal v reakcii na zapísanie rekordu historik architektúry a obyvateľov Harlechu Gwyn Headley.

Práve on sa usiloval o to, aby sa Ffordd Pen Llech pokúsila novozélandský rekord prekonať. Nápad dostal podľa svojich slov v okamihu, keď sa jeho auto začalo napriek zatiahnutej ručnej brzde po strmej ulici kĺzať dolu.

Obyvatelia novozélandského Dunedinu ale o jednu zo svojich turistických atrakcií len tak ľahko prísť nehodlajú. Propagovať ju teraz chcú ako „najstrmšiu ulicu na južnej pologuli“.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Where’s Tamzin Now? (@wherestamzinnow),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@theonesthattravel_),

debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #Guinessová kniha rekordov #wales #ulica