Pridávame ju do šalátov alebo ako doplnok k jedlu, ktorý dokáže spestriť. Tak mnohí využívajú známu bylinku rukolu. Málokto však vie, že je ideálna na detoxikáciu organizmu! Z vášho tela odstráni nebezpečné toxické látky a zabezpečí správne fungovanie organizmu.
"Čistý štart" bez akýchkoľvek škodlivín vám zabezpečí rukola. Má horkasto-korenistú chuť a tuhšie zubaté listy, v ktorých ukrýva hotové bohatstvo. Nízky obsah cukrov, tuku, sacharidov a naopak, bohatá na cenné látky vrátane vitamínu A, C a K, vápnika, folátu a taktiež draslíka. Taká je podľa healthline.com rukola. Dokonca podľa jednej štúdie má dokonca aj protirakovinové účinky!
Čítajte tiež: Škody, ktoré na vašom tele môže napáchať smoothies: Po tomto sa naň budete pozerať inak
Ako pôsobí na ľudské telo?
Rukola je výnimočná vysokým obsahom vitamínu C, ktorý zlepšuje obranyschopnosť tela a tým celý imunitný systém. Nájdeme v nej aj vitamín K, ktorý podporuje vstrebávanie vápnika v kostiach a zuboch. Tento vitamín hrá dôležitú úlohu v prevencii proti osteoporóze a taktiež zabraňuje srdcovými chorobám.
Jej konzumáciou znížite chronický zápal v tele a zároveň ochránite mozog pred starnutím. Aby toho nebolo málo, ochráni vás tiež pred znížením kognitívnych schopností vďaka vitamínu B. Výskumy dokonca preukázali, že ak starší ľudia konzumovali túto bylinku, nemali problémy s kognitívnou schopnosťou.
Preč s toxickými látkami
Mnohí zrejme netušili, že výborne prečistí tráviaci trakt! Škodlivé látky budú fuč, za čo sa vám poďakuje telo nielen dobrým trávením. Ak trpíte žalúdočnou nevoľnosťou, vaše problémy hneď vyrieši! Jej zdraviu prospešné účinky potvrdzuje aj výživový poradca Ing. Libor Javro.
"Rukola sa objavuje na našom jedálničku čoraz častejšie. Je to veľmi svieža a zdraviu prospešná zelenina, ktorá dodáva ľudskému organizmu vitamíny, minerály a najmä vlákninu, ktorá je veľmi dôležitá pre správnu funkčnosť čreva. Vláknina má schopnosť zbavovať ľudský organizmus škodlivých látok tým, že ich naväzuje na seba a vypudzuje preč z organizmu. Keďže patrí medzi zelené zeleniny, je vhodná na doplnenie do stravy u ľudí s anémiou, či ženám, ktoré sa venujú športovaniu," dodal odborník.
Nezabúdajte preto na rukolu ako potravinu, ktorá vás nielen na jar prebudí k životu!