Nešťastie vo Vysokých Tatrách: Horolezcovi už nedokázali pomôcť ani záchranári

  • Tragický pád horolezca vo Vysokých Tatrách
  • Pri páde utrpel zranenia nezlúčiteľné so životom

V pondelok 15. júla v ranných hodinách sa vo Vysokých Tatrách stalo nešťastie, pri ktorom zomrel maďarský horolezec. Na miesto ihneď smerovala Horská záchranná služba (HZS), vyslaný bol aj vrtuľník záchrannej zdravotnej služby.

 

V pondelok krátko po 7.00 h. ráno bol na tiesňovú linku nahlásený pád maďarského horolezca spod Kolového štítu smerom do Kolovej doliny vo Vysokých Tatrách. O pomoc žiadal spolulezec, ktorý sa nachádzal na hrebeni.

“Priamo k postihnutým sa nebolo možné pre zlú viditeľnosť a silný vietor zo vzduchu dostať.  Postupne boli z heliportu v Starom Smokovci do Červenej dolinky, keďže inde to pre nepriaznivé poveternostné podmienky nebolo možné, vrtuľníkom VZZS vyvezení dvaja záchranári HZS. K horolezcovi už  postupovali pozemne.  Zo Starého Smokovca smerovala na miesto nehody ďalšia skupina záchranárov HZS,” približuje Horská záchranná služba na svojej stránke.

40-ročnému horolezcovi, ktorý mal pri páde z približne 250 metrovej výšky, utrpieť poranenia nezlučiteľné so životom, už nedokázali, bohužiaľ, pomôcť ani záchranári. Telesné pozostavky boli letecky prevezené ku Chate pri Zelenom plese a odtiaľ terénnym autom do Ždiaru.

“S druhým horolezcom záchranári HZS zostúpili na chatu,” dopĺňajú horskí záchranári na stránke.

hzs.sk