Autor textu: Tímea Nagyová
17.07.2019

Čo je lepšie? Klasická kniha alebo ekniha?

Foto: pinterest.com

Bratislava 17.07.2019 (Skolske.sk)

Žijeme v dobe, keď je virtuálny svet dôležitejší ako skutočnosť. Máme možnosť naplánovať si náš  deň na telefóne, máme veľký výber aplikácií, ktoré nám dokážu vypočítať množstvo vecí. Koľko pohybu musíme vynaložiť pre zdravý životný štýl a dokonca nás aj upozornia aj na to, aby sme dodržiavali pitný režim. Naše zvyky sa menia a tieto zmeny sa týkajú aj nášho spôsobu života. Týka sa to aj toho, aké knihy čítame, či klasické, či elektronické.

​​​​​​​V 21. storočí začali byť populárne aj čítačky elektronických kníh. Najskôr im nikto nedôveroval a všetci sa na ne pozerali veľmi skepticky, pretože ľudia v tej dobe ešte nevedeli čo to je e-papier. Tento papier začali využívať vedci na vytvorenie čítačky elektronických kníh. E-papier tvorí obrazovku v čítačkách. Jeho výhodou  je to, že tu netlačíme atramentom, ale text sa objavuje  vďaka svetlu, čím sa veľmi líši od tradičného papiera, kde môžeme tlačiť len raz. Niektorí ľudia tvrdia, že ozajstné knihy sú lentie, „papierové“, ktoré majú svoj charakteristický pôvab. Ostatný, väčšinou mladší, hovoria, že elektronické knihy sú výdobytkom novej doby.

pic
Foto: pinterest.com

Ktorá kniha je lepšia? Na jednej strane knihy z papiera, ktoré môžeme ohmatať nám  dávajú pocit skutočného čítania. Môžeme v nich listovať, cítime ich vôňu a môžeme si do nich dať záložky. Na druhej strane jedna kniha neváži veľa, väčšinou má len zopár gramov, ale čo ak si tých kníh chceme so sebou zobrať viac? Akú hmotnosť by vážila stovka kníh?  Nie je nič prijemné vliecť so sebou viac ako 5 kníh.  V prípade elektronických kníh to nie je problém. V jednej čítačke môžeme maťaj tisícku kníh a stále sa nám to zmestí do tašky. Ďalším väčším problémom je, že na skladovanie veľkého počtu kníh potrebujeme mať vlastnú knižnicu, čo určite nie je problém pre ľudí, ktorí bývajú vo väčšom priestore a ktorí preferujú takýto typ dizajnu. Takéto knižnice majú samozrejme aj svoju atmosféru a môžu slúžiť tiež ako miesto na únik zo skutočnosti. 

Knihy sa vyrábajú z papiera a aby sme mali papier musíme vyrúbať množstvo stromov. Teda elektronické knihy vyzerajú byť ekologickejšie a šetrnejšie k nášmu prostrediu. Ale je to skutočne tak ? Naozaj chránia našu prírodu ? Dôležitá otázka je,či máme chrániť naše lesy alebo šetriť elektrickú energiu. Veď práve čítačky e-kníh fungujú na elektrickú energiu a sú zhotovené z plastov.S vyrúbaním lesa však obmedzujeme zdroj výroby kyslíka a na druhej strane pri používaní čítačky míňame elektrickú energiu. Žiaľ, nemáme takú možnosť, ktorá by neubližovala našej planéte.

Čo sa týka marketingu? V dnešnej dobe je jednoduchšie propagovanie a rozširovanie kníh pomocou internetu. Tam sa ľudia dozvedia skôr, že autor publikoval novú knihu, a ak majú záujem, hneď si ju môžu aj prečítať. Ďalšou výhodou je, že elektronické knihy sú lacnejšie ako papierové, pre ktoré ešte musíme chodiť do kníhkupectiev, alebo si ich musíme objednať  na internete a čakať na ne minimálne jeden deň. Cena kníh je dôležitá najmä pre tých, ktorí radi čítajú. Ak je niekto knihomoľ, ktorý potrebuje veľké množstvo kníh,tak je pre neho určite výhodnejšie si kúpiť elektronickú čítačku.
Knihy sú súčasťou ľudského života už od dávnych čias. V 15. storočí  Guttenberg  vynašiel kníhtlač a knihy sa stali lacnejšími a viac dostupnými pre ľudí. Možno e-kniha je ďalšou etapou šírenia kníh. Ľudia začínajú čítať na internete alebo na čítačkách, ale neznamená to, že ozajstné knihy idú do zabudnutia. Buď čítame knihy na čítačkách alebo klasické papierové, jedna vec je istá, dostaneme estetický zážitok, s ktorým obohacujeme našu dušu a poznanie.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]