MojAndroid

Na slovenských webových stránkach sa v poslednom období šíria nelegálne licencie spoločnosti ESET. Aj niektoré slovenské technologické weby prišli s článkami, ktoré odkazovali na zahraničký obchod GoodOffer24, kde sa mali nachádzať zľavy na vybrané produkty. Medzi nimi boli aj produkty spoločnosti ESET.

ESET upozorňuje, že tento obchod nie je partnerom spoločnosti  a na základe informácií zo systémov ESETU predáva nelegálne licencie. Pri takýchto licenciách nemá používateľ garantovanú funkcionalitu. Niektorí zákazníci sa dokonca sťažovali, že im po zaplatení nebol doručený licenčný kód vôbec. ESET dôrazne odporúča zákazníkom, aby sa vyhli nákupu licencií ESET prostredníctvom tohto predajcu.

Ako nakupovať na internete BEZPEČNE

Pri tejto príležitosti ESET poukazuje na zásady bezpečnosti pri nákupe cez internet. V prvom rade by ste si mali overiť, od koho nakupujete. Na stránke obchodu by mal byť uvedený jeho prevádzkovateľ, sídlo firmy a samozrejme aj kontaktné údaje na prevádzkovateľa, prípadne zákaznícky servis a reklamačný poriadok. Toto je jedným zo základných kľúčov, podľa ktorých je jednoduché identifikovať potenciálnu hrozbu a zvážiť či takémuto obchodu poskytnete svoje osobné či bankové údaje.

A tu je niekoľko ďalších dôležitých rád pri online nakupovaní:

  • pravidelne aktualizujte bezpečnostný program, internetový prehliadač a ďalšie nainštalované programy
  • pripojení buďte k bezpečnej Wi-Fi
  • používajte čo najmenej zariadení – čím viac zariadení používate na svoje nákupy, tým väčšie je riziko krádeže vašich údajov
  • skontrolujte HTTPS protokoly – HTTPS zaisťuje, že komunikácia je šifrovaná a potenciálny útočník nemá šancu získať vaše citlivé údaje (URL adresa by mala začínať písmenami HTTPS)
  • neukladajte údaje o platobnej karte, radšej ich pri každom nákupe vypíšte znova
  • nezabúdajte na silné heslo
  • neverte podozrivo veľkým zľavám
  • preštudujte si informácie o predajcovi

Rada na záver

Sledujte si svoj bankový účet, ideálne pomocou SMS notifikácií. Každú podozrivú transakciu tak môžete ihneď nahlásiť v banke. V určitých prípadoch sa dá transakcia zastaviť. Niektoré banky zvyknú dokonca pri podozrivých transakciách klientovi zavolať.

Náš tip
ESET: Podvodníci v mailoch tvrdia, že si nahrali Slovákov pri sledovaní porna
17.7.2019
Zdroj: ESET

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+