Prečo nevidiaci tak dobre počujú?

Pre mnohých z nás by bol prechod frekventovanej cesty, ak by sme boli odkázaní len na sluch, veľmi riskantný, a napríklad aj nemožný. Pre nevidiacich to je ale len jedna z prekážok, ktoré musia denne prekonávať.

17.07.2019 08:00
ucho Foto:
Ilustračné foto.
debata

Je známe, že ľudia, ktorí sa narodili nevidiaci alebo prišli o zrak v útlom veku, majú oveľa viac vyvinutý sluch, predovšetkým schopnosť rozoznávať zvuky a identifikovať pohybujúce sa predmety, píše taliansky denník La Repubblica.

V dvoch nových štúdiách Washingtonskej univerzity sa teraz vedcom prvýkrát podarilo presne identifikovať zmeny v mozgu, ktoré stoja za vynikajúcim sluchom nevidiacich.

Pri prvej štúdii vedci použili funkčnú magnetickú rezonanciu k monitorovaniu sluchovej kôry, ktorá spracováva zvukové informácie. Skupina vidiacich a nevidiacich mala počúvať zvuky podobné morzeovke a vedci pozorovali, ktoré oblasti mozgu sú pritom najaktívnejšie.

Vďaka tomu zistili, že u nevidiacich sú rôzne zvukové frekvencie spracovávané v presnom a obmedzenom pásme, na rozdiel od vidiacich. V sluchové kôre vykazujú podľa vedcov nevidiaci lepšie a presnejšie nervové „vyladenie“ pri rozlišovaní malých rozdielov vo frekvencii každého zvuku.

V druhej štúdii vedci skúmali, ako mozog osôb nevidiacich od narodenia či od útleho veku dokáže zistiť pozíciu pohybujúcich sa predmetov len s pomocou sluchu. S využitím funkčnej magnetickej rezonancie sa vedci sústredili na špecifickú oblasť mozgu nazývanú HMT +, ktorá je normálne zodpovedná za mapovanie pohybujúcich sa predmetov. Vedci pozorovali, že u nevidomých táto oblasť zohráva analogickú úlohu, teda monitoruje s pomocou sluchu pohybujúce sa predmety.

„Tieto výsledky ukazujú, ako slepota vytvára plastickosť sluchovej kôry. To je dôležitý aspekt, pretože ide o oblasť mozgu, ktorá prijíma sluchové informácie veľmi podobne u nevidomých aj vidiacich,“ vysvetlila autorka oboch štúdií Ione Fineová, psychologička z Washingtonskej univerzity. „U nevidiacich je však nevyhnutné získavať viac informácií zo zvuku, a práve preto má táto oblasť mozgu zrejme pokročilejšie schopnosti,“ dodala.

Napriek tomu je naďalej málo jasné, akým spôsobom sluchová kôra vyvíja túto formu plastickosti. Vedci zatiaľ predkladajú hypotézu, že vysvetlenie môže spočívať v evolučnej adaptácii osôb nevidiacich od narodenia či od útleho veku.

debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #sluch #prekážka #nevidomý #slepý