Stephen Hawking – 20 zaujímavostí a faktov o jednom z najväčších mozgov dnešnej doby

21852

Stephen Hawking sa narodil v Oxforde v Anglicku a trpel vzácnou chorobou ALS. Aj napriek tomu bol jedným z najuznávanejších teoretických fyzikov modernej doby. Popri jeho obrovskom prínose pre ľudstvo v oblasti vedy (hlavne kozmológie), je viacero zaujímavých vecí, ktoré by ste o tomto géniovi mali vedieť.

Jeho choroba ho nezastavila v celoživotnej práci aj napriek tomu, že mu doktori nedávali žiadnu nádej. Nevzdal sa, bojoval ďalej a venoval sa tomu, čo ho baví. Napriek tomu, že ho choroba vo veľkej miere obmedzuje stále pracuje a o svojej teórii dokonca publikoval knihu Vesmír v orechovej škrupinke. Prečítajte si viac faktov a zaujímavostí, ktoré ste možno nevedeli.

Stephen Hawking zomrel vo veku 76 rokov – 14. Marca. 2018, v skorých ranných hodinách bezbolestne.

stephen hawking1

 

Stephen Hawking – zaujímavosti a fakty

1. Jeho rodičia, Frank a Isobel Hawking, sa odsťahovali zo Severného Londýna do Oxfordu počas 2. sv. vojny, pretože to bolo považované za miesto, kde môže matka bezpečne porodiť dieťa.

 

2. Počas jeho školských časov bol Stephen Hawking prezývaný ako Einstein.

 

3. Na St. Albans High School mu s jeho partou kamarátov a učiteľom matematiky podarilo  postaviť počítač zo starého telefónneho rozvádzača, súčiastok z hodiniek a ďalších recyklovaných komponentov.

 

4. Keď bol Stephen mladý, bol veľmi dobrodružná a duchaplná povaha. Bol členom veslárskeho družstva na University College, Oxford.

stephen hawking2

5. Keď študoval na doktorskom programe na Cambridge, zamiloval sa do Jane Wilde, ktorá bola zároveň kamarátkou jeho sestry.

 

6. V roku 1963 ako 21 ročnému mu diagnostikovali Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS) a doktori mu povedali, že mu ostávajú iba 2 roky života.

 

7. Jeho obaja rodičia chodili na University of Oxford. Ďalej mal 2 sestry (Philippa a Marry) a jedného adoptovaného brata (Edward). Často spolu trávili večere tak, že ticho jedli a čítali si knihy.

 

8. Stephen sa zaoberá hľadaním ďalších obývateľných planét aby ľudstvo mohlo ďalej prežívať a v roku 2007 si dokonca vyskúšal stav beztiaže.

stephen hawking4

9. Niekoľko krát mu vzdali hold aj v televízii. Objavil sa v seriáli Simpsons, kde nadaboval svoj vlastný hlas sám. Objavil sa v Star Trek: Next Generation, The Big Bang Theory a tiež v populárnom dokumente Stephen Hawking: Master of the Universe and Into the Universe with Stephen Hawking

 

10. V roku 1997 prehral stávku proti teoretickému fyzikovi menom John Perskill. Stávka sa týkala čiernych dier a Stephen tvrdil, že nič nemôže z čiernej diery uniknúť, bolo by to proti princípom kvantovej mechaniky. V roku 2004 nakoniec priznal svoju porážku.

 

11. Aj napriek tomu, že je Angličan, jeho umelý hlas v syntetizátore mal americký prízvuk.

 

12. Keď sa ho raz opýtali, čo je pre neho tou najzáhadnejšou vecou na svete, odpovedal: Ženy!

stephen hawking5

13. V roku 2014 Stephen Hawking prijal Ice Bucket challange ale vzhľadom k tomu, že dostal ťažký zápal pľúc, nemohol sa zúčastniť. Tak jeho deti prijali výzvu za neho.

 

14. So svojou prvou ženou Jane mal 3 deti (Robert, Lucy a Timothy).

 

15. So svojou dcérou Lucy napísal dokonca aj knihy pre deti: Gregorove tajné výpravy do vesmíru, Gregorov nerozlúštiteľný kódGregorova vesmírna naháňačka za pokladom.

 

16. Keď bol ešte na základnej škole, patril medzi najhorších žiakov v triede, ale učitelia mali stále podozrenie, že sa v ňom niečo skrýva.

stephen hawking3

17. Jeho prvá žena Jane napísala o živote so Stephenom 2 knihy: Music to Move the Stars, Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem

 

18. Stephen Hawking  bol veľkým podporovateľom cestovania časom a tiež verí, že to je možné.

 

19. Narodil sa 8. Januára 1942 v deň, kedy bolo 300. výročie smrti slávneho Galileo Galilei.

 

20. Je pochopiteľné, že Stephen už za svoj život obdržal množstvo ocenení za svoju prácu ale asi najcennejším je to, že získal post ako Lucasian Professor of Mathematics na University of Cambridge. Túto významná pozícia existuje od roku 1663 a predním ju zasstával Isaac Newton.

 

Ak chcete vedieť viac o tomto géniovi na poli vedy a hlavne kozmológie, odporúčame knihu, ktorú o sebe naísal sám Stephen Hawking

 

zdroje: ranker.comphactual.comsoftschools.comohfact.com

Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

1 Komentár
Najhodnotnejšie
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
Grammar Nazi
15. decembra 2016 22:01

Veľmy mňa hnevať ako písať táto stránka gramatiko