V súčasnosti je na súdoch zhruba 3,7 milióna exekučných sporov. Podľa odhadov ministerstva by sa vďaka zmenám malo zastaviť približne 1,2 milióna prípadov. Najviac exekúcií z pozície veriteľa má otvorených Sociálna poisťovňa a zdravotné poisťovne. Práve týmto subjektom zákon narobí najviac škody. A nepriamo tiež pacientom, tvrdia poisťovne.

Zastavenie starých exekúcií sa dotkne pohľadávok zdravotných poisťovní v hodnote 360 miliónov eur. Neznamená to, že dlhy na poistnom neplatičom zaniknú. Zastaví sa iba ich vymáhanie, ktoré môžu veritelia obnoviť. V takom prípade však budú musieť zaplatiť odmeny exekútorom za zastavené exekúcie aj za opätovné vymáhanie tých istých pohľadávok.

Dvojité zbytočné náklady

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) uvádza, že celkové trovy za zastavené exekúcie by mohli dosiahnuť 10,4 milióna eur. „Zároveň treba zohľadniť straty z odpísania príslušných pohľadávok. Poznamenávame, že Všeobecná zdravotná poisťovňa rovnako ako ostatné subjekty v zmysle zákona vytvára opravné položky na krytie rizík, ktoré čiastočne eliminujú dôsledky odpisov,“ povedala hovorkyňa VšZP Slávka Gáborová.

Štátna poisťovňa má otvorených 248-tisíc exekučných konaní v objeme do 220 miliónov eur, ktoré by mal zákon zastaviť. V prípade Dôvery sa to dotkne viac ako 200-tisíc exekúcií, v ktorých vymáha 92 miliónov eur dlžného poistného. Náklady na zastavenie exekúcií odhaduje na 11 miliónov eur. Union zdravotná poisťovňa má v dotknutých pohľadávkach 48 miliónov eur a podľa jej prepočtov ju to bude stáť približne 4,7 milióna eur. To však nie je všetko.

Ďalšie náklady môžu mať poisťovne vtedy, ak budú chcieť dlhy znovu

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa