Rebarbora patrí k letu a vy ju môžete ochutnať nie len v limitovanom jogurte Gazdovský jogurt rebarbora s mätou, ale tiež v luxusnom koláči. Ten sme upiekli spolu s talentovaným juniorským národným tímom z AKC ČR. O rebarbore sme nedávno písali viac na magazíne Dom a záhrada. Rebarborový koláč je najznámejšie využitie tejto listovej zeleniny. Nenáročná na pestovanie a úpravu má nezameniteľnú chuť a kyslastú šťavnatú chuť, ak sa zahryznete do surovej.
Čas prípravy: 50 minút
Počet porcií: 4
Na rebarborový royal koláč budeme potrebovať:
Krém
- 500 g olúpanej rebarbory
- 10 g zázvoru
- 3 vajcia
- 70 g lesného medu
- 250 g bieleho gazdovského jogurtu od Hollandie
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžice vanilkového cukru
Cesto
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 1 vajce
- štipku soli
Postup prípravy
- Zmiešame všetky ingrediencie a vypracujeme do hladkého cesta. Odložíme do chladničky a necháme odpočívať minimálne 30 minút.
- Medzitým si nakrájame olúpanú rebarboru na väčšie kocky, olúpeme zázvor a nakrájame na slížiky.
- Rebarboru zmiešame so zázvorom, vanilkovým cukrom a necháme odpočinúť.
- Z jogurtu, vajec, kukuričného škrobu a medu vytvoríme hladký krém.
- Odležané cesto rozvalkáme a položíme na vymazanú a múkou vysypanú formu. Cesto musí pokryť dno a steny formy.
- Dovnútra obloženej formy nalejeme krém a vrch posypeme rebarborou.
- Pečieme na 180°C, 30 až 40 minút do zlatova.
Recept pripravila juniorská reprezentácia Asiociácie Kuchárov a cukrárov ČR. Tipy na ďalšie recepty nájdete na www.instagram.com/hollandiask/