Opuchy nôh v tehotenstve: Ako sa im vyhnúť pri cestovaní

K opuchom v tehotenstve dochádza kvôli zadržiavaniu väčšieho množstva vody v tele, za ktoré môže zvýšená produkcia ADH (antidiuretický hormón, ktorý ovplyvňuje funkciu ľadvín). Keď sa k tejto skutočnosti pridá ešte tlak rastúceho bábätka na dolnú dutú žilu, ktorá z dolných končatín odvádza krv, misia „opuchnuté členky“ je dokonaná. Nezúfajte však, spôsoby, ako svojim nohám uľaviť, existujú.

opuchle_nohy-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Opuchy členkov trápia asi polovicu všetkých tehotných žien, a to predovšetkým v posledných niekoľkých mesiacoch tehotenstva. Opuchy v nohách sa zvyčajne zhoršujú ku koncu dňa, predovšetkým ak ste celý deň na nohách alebo pri cestovaní, keď dlho sedíte s nohami dole. V teplom počasí sa pocit ťažkých unavených nôh a opuchy sa ešte zhoršujú.

Na pozore sa majte v prípade, ak opuchy pozorujete aj na iných častiach tela (na rukách, ale napríklad aj na tvári). Tu je namieste návšteva lekára, aby odhalil príčinu opuchov. Opuchy aj inde po tele môžu byť známkou preeklampsie alebo v prípade asymetrického opuchu jednej nohy môže ísť o trombózu danej končatiny.

Ako obmedziť vznik opuchov

Dbať by ste mali na prísun bielkovín. Každé jedlo by malo obsahovať malé množstvo bielkovín (medzi 50 g a 75 g), ako je chudé mäso, hydina, ryby, vajce alebo fazule, jesť by ste mali aspoň päť porcií ovocia zeleniny denne.

Vyhnúť sa treba príliš slaným pokrmom a tiež polotovarom, ktoré obvykle obsahujú vysoké množstvo solí, cukrov a tukov. Soľ potom spôsobí, že vaše telo zadržiava ešte viac tekutín. Pite veľa vody, aby ste boli dostatočne hydratovaná, pretože to naopak vášmu telu pomôže sa prebytočných tekutín zbaviť. Do jedálneho lístka zaraďte potraviny, ktoré sú prirodzené bohaté na vitamíny C a E.

Dobrým zdrojom vitamínu C sú:

  • zelené a červené papriky
  • melóny
  • zemiaky
  • rajčiny
  • jahody
  • kapusta
  • brokolica

Medzi potraviny bohaté na vitamín E patria:

  • rastlinné oleje
  • slnečnicové semienka
  • sladká kukurica
  • kešu a mandle

Zabudnúť by ste mali na fajčenie, ktoré k opuchom výrazne prispieva a celkovo škodí aj bábätku.

Dôležité je, samozrejme, i pohodlné oblečenie, obuv a tiež správny pohyb. Nikde by vás nemalo nič škrtiť, príjemne by ste sa mali cítiť za všetkých okolností – či už doma pri televízii alebo pri cestovaní.

Čítajte tiež:

Zásadné je čo najčastejšie držať nohy vo zvýšenej polohe a tiež často odpočívať, ľahnúť si, abyste nohám uľavili.

Čaká vás cesta lietadlom? Myslite na svoje pohodlie už pri rezervácii. Miesto vedľa uličky pre vás bude oveľa lepšie – môžete vstať a prejsť sa. Pri jazde autom si urobte najmenej raz za hodinu prestávku a opäť sa prejdite. Počas cestovania si vyzujte topánky, nohy si vyložte na voľné sedadlo vedľa seba, prípadne si pod nohy dajte batožinu, aby boli vo vyvýšenej polohe. Snažte sa vsede nohy nekrížiť (obmedzuje to prietok krvi), ale pravidelneich precvičujte – pomáha krúženie členkami, precvičovanie prstov, naťahovanie nôh (striedavo vysúvajte pätu a prepínajte špičku, natiahnete tým lýtkové svaly).

Ani na cestách nezabúdajte na dostatok tekutín – predovšetkým ak letíte lietadlom, je tam veľmi suchý vzduch. Pri dehydratácii je krv koncentrovanejšia, a preto je náchylnejšia na zrážanie.

Zvážiť by ste mali aj nosenie špeciálnych kompresných pančúch, a to predovšetkým ak sa chystáte na dlhú cestu lietadlom. Kompresné pančuchy zmierňujú opuchy a čo je ešte dôležitejšie, výrazne znižujú riziko vzniku krvnej zrazeniny (trombózy). Ak máte kŕčové žily, mali by ste tieto pančuchy nosiť bežne, nielen na cestách.

Účinné je i striedavé sprchovanie chladnou a teplou vodou, ktoré podporí krvný obeh, alebo poproste partnera, nech vám nohy (vrátane chodidiel) pomasíruje. Spojíte tak príjemné s užitočným.

 

3.1.2023 5:15| autor: Redakcia Babywebu.sk | zdroj: Článok bol konzultovaný s gynekologičkou MUDr. Radkou Gregorovou

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist