Nový operačný systém Huaweiu by sa mohol volať Harmony

Huawei pokračuje v príprave svojho nového operačného systému, ktorý mal nahradiť Android v jeho zariadeniach. Zdá sa však, že USA nakoniec zákazy uvoľnia a čínsky gigant bude môcť opäť spolupracovať aj s Google.

Z údajov Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo vyplýva, že dlho očakávaný operačný systém Huaweiu by sa mal volať Harmony. Práve takto totiž čínska spoločnosť vyplnila prihlášku pre registráciu novej ochrannej známky, pri ktorej v časti produkt / služba uvádza "mobilný operačný systém".

Huawei na jeho vývoji pracoval už dlhšie a k akcelerácii záložných plánov prišlo po nedávnej kauze, kedy americká vláda zakázala miestnym firmám s aktuálnou dvojkou na trhu so smartfónmi prakticky akúkoľvek spoluprácu. To znamenalo, že smartfóny Huaweiu stratili prístup k registrácii pre služby Google Play a tým pádom aj k doslova životne dôležitým aplikáciám v najobľúbenejšou obchode s aplikáciami.

Spoločnosť tak nasadila náhradný plán - vlastný operačný systém Harmony (nedávno sa špekulovalo aj o názve Ark OS alebo HongMeng OS pre čínsky trh) a vlastný obchod s aplikáciami. Už by stačilo len správne namotivovať všetkých vývojárov, aby okrem Google Play a App Store svoj softvér nahrávali aj na túto platformu. Huawei je však veľký hráč a tak by sa mu to mohlo podariť. 

Ark OS mal byť rýchlejší ako súčasný Android, no uvidíme, či sa Huawei k jeho nasadeniu nakoniec naozaj odhodlá. Ako sme vás už informovali, americké firmy by mohli obnoviť spoluprácu s Huawei už budúci mesiac. Donald Trump totiž zmenil svoj názor a príslušné ministerstvo teraz tvrdí, že obchody sa môžu znovu rozbehnúť v prípadoch, kedy "nebude ohrozená národná bezpečnosť".

Diskusia k článku:

Začať diskusiu