TV TIPY 16.7. - 21.7. 2019

TV TIPY 16.7. - 21.7. 2019

VOD recenzia



UTOROK 16.7.

Václav (Česko, 2007, Jiří Vejdělek), ČT 2, 20.00
Po Účastníkoch zájazdu, klasickej českej ľudovej zábave, prišiel režisér Jiří Vejdělek s omnoho ambicióznejším dielom Václav. Je to meno dedinského chlapíka okolo štyridsiatky, ktorý trpí duševnou poruchou, vďaka ktorej chtiac-nechtiac terorizuje svoje okolie. Jediný človek, ktorý voči nemu prejavuje dostatočnú empatiu, je jeho milujúca mama. Václav ponúkol veľkú hereckú príležitosť pre Ivana Trojana a ten si spravodlivo odniesol Českého leva za najlepšie stvárnenú hlavnú postavu. Za vedľajšiu bol ocenený Jan Budař.

Prízrak slobody (Le fantome de la liberté, Francúzsko, Taliansko, 1968, Luis Buňuel), Dvojka, 20.55
Prízrak slobody patrí aj v tvorbe experimentátora Luisa Buňuela medzi tie najsurrealistickejšie diela, čo je teda skutočne čo povedať. Vo svojej satire spoločnosti rozčlenenej do viacerých kratších poviedok, buduje humorné situácie prostredníctvom mnohých kontrapunktov, ako napríklad jedenie nóbl spoločnosti pri sedení na záchodovej mise. Ako to už býva, niektoré poviedky sú lepšie ako tie ďalšie, stále však ide o veľmi vyvážený a nesmierne inteligentne vtipný celok.

Núdzový let (Ekipaž, Rusko, 2016, Nikolaj Lebeděv), JOJ, 22.35
V Rusku to taktiež myslia s katastrofickým žánrom vážne a občas tamojší filmári dokážu konkurovať aj Hollywoodu alebo veľkým európskym štúdiám. Nepôjde len tak o nejakú záchranu cestujúcich z poškodeného lietadla, prípadne pred teroristami, ale nepriateľom číslo jedna bude tentokrát sopka. Mladý pilot Alexej tak bude mať so svojim skúsenejším kolegom plné ruky práce, okrem prírodného živlu nastanú pochopiteľne aj ďalšie komplikácie. Ide o voľný remake rovnomennej snímky z roku 1979.

STREDA 17.7.

Na hrane zajtrajška (Edge of Tommorrow, USA, Kanada, 2014, Doug Liman), Dajto, 20.15
Jedna z najlepších akčných jázd posledných rokov je zároveň aj jeden z najinteligentnejších sci-fi thrillerov posledného obdobia. Doug Liman na základe japonského komiksu využíva zápletku časovej slučky. V nej sa ocitá a prežíva stále dokola ten istý deň podplukovník Bill Cage v stvárnení Toma Cruisea, aby vynašiel spôsob, ako poraziť agresívnych mimozemšťanov. V spomínanej slučke sa ale ocitá vždy až po tom, čo je v boji s nimi zavraždený, čiže táto misia nie je preňho dvakrát príjemná.

Veľká zem (The Big Country, USA, 1958, William Wyler), Jednotka, 20.30
James McKay je bývalý námorník, ktorý sa zoznámi s dcérou rančera Terrilla a zasnúbi sa s ňou. Po príchode na statok sa začne oboznamovať s netradičnými miestnymi pomermi, najmä nesúhlasí s podnikateľskými praktikami jej otca. Ten je už desaťročia v konflikte so susedom, s ktorým sa nevedia dohodnúť na vlastníckych právach tunajších pozemkov a vody. Okrem toho sa zoznamuje s krásnou miestnou ženou a začína pochybovať o svojej láske k Terrillovej dcére. Jeden z najlepších westernov všetkých čias nakrútil William Wyler.

Takí sme boli (The Way We Were, USA, 1973, Sidney Pollack), Dvojka, 21.00
Aj z Roberta Redforda a Barbry Streisand sa dá urobiť na filmovom plátne milenecký pár, ako dokazuje romantická dráma Takí sme boli Sidneyho Pollacka. Scenár Daltona Trumba sleduje pár počas niekoľkých desaťročí, kedy si k sebe opätovne nachádzajú cestu. Film reflektuje spoločenské ovzdušie prostredníctvom politických aktivít hlavných postáv a ich angažovaniu sa v Hollywoode, dôjde tak aj na neslávny hon na čarodejnice na konci štyridsiatych rokov.

ŠTVRTOK 18.7.

Pravidla lži (Česko, 2006, Robert Sedláček), ČT 2, 20.00
Mozaika viacerých pacientov z terapeutickej skupiny, ktorí sa snažia vyrovnať prostredníctvom terapie so svojou neľahkou minulosťou. Väčšinou ide o kriminálne živly so skúsenosťami d drogovou závislosťou v pomerne mladom veku okolo tridsiatky, takže šanca na zmenu životného štýlu je stále reálna. V hlavnej úlohe dostal príležitosť predviesť svoj herecký um Jiří Langmajer, ktorý nedostáva tak často podobne výživné úlohy. Okrem neho uvidíte Kláru Issovú alebo Jana Budařa.

Vlasy (Hair, USA, Nemecko, 1979, Miloš Forman), Dvojka, 21.05
Jeden z najslávnejších amerických filmov Miloša Formana je muzikálom, ktorý sa snaží zachytiť atmosféru hippies a vplyv vojny vo Vietname na mladú generáciu. To sa mu podarilo najmä vynikajúcimi speváckymi a tanečnými číslami, pričom melódie z muzikálu si mnohí pospevujú dodnes, soundtrack priniesol viacero celosvetových hitov. Scenár Michaela Wellera ale ponúka aj plnokrvný dej, predovšetkým v záverečných pasážach sa prejavuje jeho premyslenosť a diváka dokáže prekvapiť.

Traja mušketieri (The Three Musketeers, Španielsko, USA, VB, 1973, Richard Lester), ČT 2, 22.05
Dodnes zrejme najvydarenejšia adaptácia dobrodružného románu Alexandra Dumasa. Nakrútil ju Richard Lester v hlavných úlohách s Michaelom Yorkom, Oliverom Reedom, Raquel Welch, Richardom Chamberlainom a Christopherom Leeom v hlavných úlohách. Film má aj dnes neuveriteľné tempo, poskytuje zábavné šermovačky, sympatické aj nesympatické postavy a bohatú výpravu. Na túto verziu sa nechytajú ani dve hollywoodske verzie, ktoré poznáme z rokov 1993 a 2011.

PIATOK 19.7.

Nebo, peklo, zem (Slovensko, 2009, Laura Siváková), Dvojka, 21.30
Režisérka Laura Siváková priniesla sympatický pokus o psychologickú vzťahovú drámu sústreďujúcu sa na mladú ženu Kláru. Úspešná baletka sa ale nakoniec bude musieť vyrovnať sama so sebou, aby dokázala žiť aj v plnohodnotnom vzťahu. Takým sa zdal aj ten s priateľom Tomášom, muž jej však bol neverný a Klára ho pri podvádzaní dokonca sama pristihla. Nešťastie sa jej lepí na päty aj v pracovnom živote, pretože kariéru baletky ohrozí zlomenina nohy. V hlavnej úlohe sa predstavila Zuzana Kanócz.

Madigan, ČT 2, 21.40
Don Siegel bol veľký macher na drsné mestské gangsterky a často siahal po Clintovi Eastwoodovi, s ktorým nakrútil napríklad aj klasiku Drsný Harry. Eastwood si zahral aj v policajnej dráme Madigan podľa románu Richarda Doughertyho. Policajnej dvojici utečie nešťastnou náhodou páchateľ a tí potom musia stráviť celý víkend jeho prenasledovaním. K slovu príde aj rodinný a milostný život, pretože ako dobre vieme, manželky kriminalistov to nemajú v živote vôbec jednoduché.

Posledný samuraj (The Last Samurai, USA, Nový Zéland, 2003, Edward Zwick), Markíza, 22.40
Posledný samuraj Edwarda Zwicka vyzerá na prvý pohľad ako snaha Hollywoodu pripraviť pre Toma Cruisea jeho vlastný historický epos, akí mali na svojom konte Kevin Costner v podobe Tanca s vlkmi a Russell Crowe ako Gladiátor. No a na druhý pohľad taktiež. Nakoniec sú ale vo svojich úlohách presvedčivejší Ken Watanabe, Timothy Spall alebo Billy Connolly. História jednej epochy japonských dejín je tu síce ukázaná ako z rýchlika, ale mohutná výprava, spomínaní herci a silné finále zabezpečia výnimočný filmový zážitok.

SOBOTA 20.7.

Fantomas kontra Scotland Yard (Fantomas contre Scotland Yard, Francúzsko, Taliansko, André Hunebelle), Jednotka, 20.30
Fantomas contra Scotland Yard patrí k tým zopár výnimkám, kedy nielenže záverečná časť trilógie nie je slabšia ako predchádzajúce časti, ale je z nich zrejme aj najlepšia a keďže sme v komédii, tak aj najvtipnejšia. Všetci zúčastnení boli už perfektne zohratí a je dobre, že séria ostala v rukách jedného režiséra. Ocitáme sa na škótskom zámku a pôjde o diamanty v hodnote milióna dolárov, čo je suma, ktorá mala v šesťdesiatych rokoch ešte nejakú váhu. Nesmrteľné sú najmä scény s posteľou a obesencom.

Utajený zločin (The Reach, USA, 2014, Jean - Baptiste Léonetti), JOJ, 20.35
Michael Douglas je stále vo forme, čo sa týka ako jeho herectva, tak aj jeho fyzičky. Nech je toho dôkazom napríklad thriller založený na hre kočky s myšou s názvom Utajený zločin. Ocitáme sa v drsnej americkej prírode, konkrétne v Mohavskej púšti. Boháč John Madoc si najmä mladého, ale skúseného sprievodcu, aby sa vydal na loveckú výpravu. Dôjde však k nehode a omylom zastrelí nevinného muža. Zložitá situácia spustí lavínu nepredvídateľných zvratov a solídnej akcie.

Šéfovia na zabitie (Horrible Bosses, USA, 2011, Seth Gordon), Markíza, 22.45
Šéfovia na zabitie patrí bezpochyby k najzábavnejším hollywoodskym komédiám posledných rokov. Úspech tkvie najmä v jej nekorektnosti a citu pre správny timing fórov často poriadne čierneho humoru. Zápletka je neošúchaná, trojica chlapíkov sa rozhodne, že nechá zavraždiť svojich neznesiteľných šéfov. Prípadne ich odstráni zo sveta svojpomocne. V záporných úlohách bossov zažiarili Colin Farrell, Kevin Spacey a Jennifer Aniston. Možno vám ale najviac utkvie v pamäti Jamie Foxx ako kvázi odborník na akýkoľvek zločin.

NEDEĽA 21.7.

Domáca opatera (Domácí péče, Česko, Slovensko, 2015, Slávek Horák), ČT 1, 20.00
Klasická česká dramedy, ktorá ale predsa len dáva prednosť civilnosti zápletky aj hereckým výkonom pred vtipnými replikami. Hlavnou postavou je zdravotná sestra Vlasta v podaní Leny Mihulovej, ktorá sa dozvedá krutú pravdu o svojom zdravotnom stave a začne hľadať pomoc v alternatívnej medicíne. To sa samozrejme nepáči jej manželovi Láďovi so zdravým sedliackym rozumom, toho nemohol stvárniť lepšie nik iný, ako Bolek Polívka. Film spočiatku naznačuje, ako udalosťou skončí, dokáže ale príjemne prekvapiť.

Výstrely pri O.K. Corrale (Gunfight at the O.K. Corral, USA, 1957, John Sturges), ČT 2, 20.00
Ďalší z rady westernov, ktorý reflektuje legendárnu postavu šerifa Wyatta Earpa nakrútil špecialista na tento žáner John Sturges. Earp v podaní Burta Lancastera sa spriatelí so zabijakom Docom Hollidayom s tvárou Kirka Douglasa. Muži budú musieť odísť do mestečka Tombstone, kde má problémy Wyattov brat Virgil s istým zlodejom dobytka. Film, ako názov naznačuje, smeruje k záverečnej napínavej prestrelke pri O.K. Corrale, ktorá patrí k akčným vrcholom celého žánru.

Bugsy (USA, 1991, Barry Levinson), ČT 2, 22.05
Svojrázna adaptácia gangsterského komiksu v hlavnej úlohe s Warrenom Beattym. Ten hrá významného gangstra s prezývkou Bugsy, ktorý sa v 40. rokoch minulého storočia presunul na západ a začal si podmaňovať hollywoodske prostredie. Spoznáva sa s tamojšou smotánkou a jeho milenkou sa stáva krásna herečka. Bugsy bol ale predovšetkým zakladateľom mesta hazardu, Las Vegas a režisér Barry Levinson nám ukazuje ako jeho záporné, tak aj kladné stránky.


autor Erik Binder 16.7.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.