Názor k voľbe Leyenovej do čela EK: Pragmatické riešenie

Jeana-Clauda Junckera na čele Európskej komisie vystrieda Ursula von der Leyenová. Niektorých jej víťazstvo možno prekvapilo, pretože bývalá nemecká ministerka obrany to pred hlasovaním vôbec nemala isté. To, že sa jej napokon podarilo získať tesnú väčšinu hlasov, svedčí o tom, že socialisti sa nedali uniesť rétorikou svojich „urazených“ kolegov z SPD a prevládol u nich pragmatický prístup.

16.07.2019 23:35 , aktualizované: 17.07.2019 15:25
debata (13)

Rovnako dôležitý však bol aj telefonát Angely Merkelovej s poľským premiérom Mateuszom Morawieckym, ktorý von der Leyenovej zaistil rozhodujúce hlasy. Po 52 rokoch tak na predsednícku stoličku v Bruseli po druhýkrát zasadne zástupca Nemecka a prvýkrát žena.

Nemecká konzervatívna politička potrebovala v 747-člennom parlamente získať aspoň 374 hlasov. Nakoniec presvedčila 383 poslancov. Rozdiel 9 hlasov môže signalizovať, že jej pozícia nebude príliš silná. No samotné hlasovanie treba vnímať skôr ako odkaz Európskej rade, že spôsob jej výberu kandidátky sa mnohým poslancom nepáčil. Hoci vzťahy medzi Európskym parlamentom, komisiou a radou sú momentálne napäté, dá sa predpokladať, že časom sa všetko utrasie.

Ursula von der Leyenová totiž nie je zlá voľba. Nemá síce skúsenosti s riadením vlády, no vyzná sa v medzinárodných vzťahoch, a čo je podstatné, je presvedčená Európanka. Pre niektorých až priveľmi, pretože proces európskej integrácie by najradšej dotiahla až do fázy Spojených štátov európskych.

Ursula von der Leyenová nie je zlá voľba. Nemá síce skúsenosti s riadením vlády, no vyzná sa v medzinárodných vzťahoch, a čo je podstatné, je presvedčená Európanka.

Keďže vo svojom prejave predniesla najkonkrétnejšie návrhy v oblasti klimatickej politiky, niektorí to vnímajú ako nadbiehanie Zeleným. To je však omyl, byť kresťanským demokratom a zároveň myslieť ekologicky sa v Nemecku už dávno nevylučuje.

Faktom je, že vo svojom prejave sľúbila všetkým všetko, čo môže vyvolávať dojem „sľubotechny“. Na druhej strane však treba brať na zreteľ, že ako spolupútnička Angely Merkelovej vo veľkých koalíciách je zvyknutá robiť konsenzuálnu politiku, a tak ani ako kresťanská demokratka nemá problém hovoriť o zavedení minimálnej mzdy v celej EÚ či o spravodlivom zdanení internetových gigantov. Najmä, keď tieto otázky nie sú iba nejaký „ľavičiarsky výmysel“, ale akútny problém, ktorý treba riešiť.

Z pohľadu krajín V4 má von der Leyenová k strednej Európe určite bližšie ako Holanďan Frans Timmermans. Pokiaľ však Orbán s Kaczynským nechceli na čele únie holandského socialistu, veľmi si nepomohli. Ursula von der Leyenová bude európske hodnoty presadzovať rovnako dôrazne ako on. Len ťažko sa dá očakávať, že by robila ústupky voči obom krajinám pri presadzovaní vlády zákona. A čo jej zvolenie znamená pre Slovensko?

Pre slovenských (ultra)konzer­vatívcov to bude veľký šok – von der Leyenová chce bojovať proti násiliu na ženách, pričom za kľúčový považuje Istanbulský dohovor. Bývalá viacnásobná ministerka o. i. v Nemecku podporovala napríklad aj povinné kvóty pre ženy či „manželstvo pre všetkých“. Nuž, nie sú konzervatívci ako konzervatívci…

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Ursula von der Leyenová