Zradné letné pochúťky: Týmto kalorickým bombám sa určite vyhnite!

Zmrzlina

gettyimages

Ročné obdobie, kedy väčšina z nás schudne alebo si aspoň drží líniu. Môže za to viac pohybu vonku, menej chuti do jedla kvôli horúčavám aj viac ovocia a zeleniny na našich tanieroch.

Viaceré potraviny, ktoré konzumujeme práve v lete, sú však zradné a pokojne by sme ich mohli označiť za extrémne kalorické. Slnko láka k vode, dlhé večery k prechádzkam, dovolenky k oddychu a príjemné vône k stolovaniu. To všetko naše telo privíta a odvďačí sa nám za to dobrou náladou. Pozor však na tieto maškrty.

Grilované mäso a údeniny

Posedenie s priateľmi či rodinou na terase alebo záhradke sa v lete spravidla nezaobíde bez grilovania. Jednoducho patrí k letu a odopierať by si ho bol hriech. Ak ho však máte na programe častejšie, skúste si vyberať chudé druhy mäsa, napríklad ryby. Keď lososa, pstruha, šťuku či zubáča doplníte dostatočným množstvom zeleniny, určite to nebude taká katastrofa, ako keď si budete každý týždeň dopriavať grilované údeniny. Zradné sú však aj rôzne dresingy a marinády z obchodu, obsahujú totiž veľa soli, konzervačných látok a cukrov. Nahraďte ich napríklad domácim jogurtovým dresingom s bylinkami, určite bude chutnejší aj zdravší.  

Mohlo by vás zaujímať: Výborné letné občerstvenie: Vyskúšajte svieže limonády a dobroty na zahryznutie

Sladké limonády

Počas leta vypijeme viac tekutín ako inokedy. Treba však dobre zvážiť, po čom siahneme. Niektoré nápoje totiž smäd nezaženú a navyše môžu pridať zopár kíl. Medzi kaloricky najvýdatnejšie patria kolové nápoje (cca 1 800 kJ), podobne sú na tom aj mnohé ďalšie ochutené limonády ako tonik či sprite (1 600 – 2 000 kJ).

Ak sa sladených nápojov neviete vzdať, možnosťou je riedenie vodou. Platí, že čím viac ich rozriedite, tým lepšie. Úplne najideálnejším nápojom do letných dní je však čistá voda. Ochutiť si ju môžete citrónom či lístkami mäty.  

Pivo, víno a tvrdý alkohol

Mnoho ľudí si letné večery rado vychutnáva na terase podniku, pri pohári vína či piva. Ak sa uspokojíte s jedným alebo dvoma pollitrami desiatky (650 kJ), alebo si doprajete dve deci suchého bieleho či červeného vína (440 – 640 kJ), nejde o žiaden veľký prehrešok proti štíhlej línii. Horšie je to už s pol litrom tmavej jedenástky (1 100 kJ), šumivým vínom, vermutom, koňakom či becherovkou (3 300 – 13 000 kJ/l). Čím viac stúpa v alkohole množstvo cukru a etanolu, tým väčšia je aj jeho kalorická hodnota.

Mohlo by vás zaujímať: Ľadová káva je v lete pokladom: Dodá nám však rovnakú energiu, ako tá horúca?

Koktejly aj ľadová káva

Hlavne na dovolenke si počas leta neraz dožičíme chutný koktejl. K oddychu patrí – je veselý, farebný, skvele uvoľní. Nie je však žiadnym prekvapením, že drinky okrem alkoholu obsahujú aj cukor a sladké nealko nápoje. Napríklad obľúbená Piña colada má 300 kJ alebo osviežujúce Mojito 280 kJ. Ktovie, koľkí by si koktejl objednali, keby boli pri cene uvádzané aj tieto údaje. Za kalorickú bombu možno označiť aj ľadovú kávu, ktorú milujú hlavne ženy. V reštauráciách je často osladená sirupom s príchuťou a doplnená zmrzlinou a šľahačkou.

Zmrzlina

Leto bez zmrzliny by nebolo letom. Súhlasíte? Hodnota smotanových nanukov sa pohybuje  medzi 1 400 až 1 500 kJ na 100 gramov. Taká jahodová dreň s hmotnosťou 40 g obsahuje cca 180 kJ. Pri kúpe zmrzliny by sme mali vsadiť na kvalitu a vybrať si napríklad tvarohovú či jogurtovú zmrzlinu. Tie väčšinou nie sú príliš sladené a neobsahujú ani farbivá.

Pokiaľ ste sa pred čítaním článku tešili na niektorú z tradičným letných dobrôt a teraz váhate, chceme vás upokojiť. Naším cieľom nebolo znepríjemniť vám leto, ani vás presviedčať, aby ste ho prežili bez pohárika vína, dobrého koktejlu či grilovačky. Ak sa v lete dostatočne hýbete, výrazne sa obmedzovať nemusíte. Stačí, keď budete jedným okom sledovať zloženie výrobkov a s ničím to nebudete preháňať.

Ake pochúťky si v lete najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: Mirka, gettyimages
Odporúčame