Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si prijatie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Slnko pečie, dážď potečie. Meniny má Bohuslav. Slnečno. Teploty 22 až 27 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si prijatie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Bohuslav

Bohuslavovia potrebujú byť obklopení láskou.

Mužské meno Bohuslav je na Slovensku zriedkavé, má slovanský pôvod a jeho význam je „Bohu sláva“, „Boha oslavuj“. Mužov s týmto menom oslovujeme Bohuš, Bohun. Meniny majú 17. júla.

Nositelia tohto krstného mena majú radi pohodu. Zvyčajne sú ľudia v ich spoločnosti uvoľnení, lebo Bohuslavovia sú dobre vychovaní. Snívajú o rodinnom živote plnom nežnosti a pochopenia. Bohuslavovia potrebujú byť obklopení láskou. Podľa nich má láska kľúčovú úlohu.

Aj keď sú to muži plní dôvtipu a inteligencie, väčšinou im chýba vytrvalosť a dravosť. Priateľstvo považujú za dôležité, samote sa vyhýbajú. Obľubujú štúdium, stávajú sa z nich dobrí odborníci. Celým životom Bohuslavov sprevádza zmysel pre profesionalitu a zodpovednosť.

Sú vitálni, no ich zdravie je priveľmi podriadené psychike. Rýchlo sa unavia a majú sklon k preťaženosti. Ovplyvňuje ich planéta Mesiac.

Ich šťastné farby sú fialová, žltá, modrá. Ochranné rastliny žihľava, rimbaba, ochranné kamene ametyst a tyrkys.

Stalo sa doma

1931 – Známu podtatranskú obec Važec zničil rozsiahly požiar. Z 581 domov zhorelo 540. Zomreli dvaja ľudia.

1992 – Slovenská národná rada prijala Deklaráciu o zvrchovanosti SR. Išlo o súčasť procesu, ktorého vyvrcholením bol rozpad ČSFR a vznik samostatnej Slovenskej republiky 1. januára 1993. Deň prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR je pamätným dňom SR.

1989 – Vtedajší generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) Miloš Jakeš predniesol v plzenskom kultúrnom dome Červený Hrádek svoj legendárny prejav odsudzujúci požiadavky demokratizácie.

2010 – Slovenskí horolezci Tomáš Rigoci a Ján Doležal vystúpili na vrchol dvanástej najvyššej hory sveta Broad Peaku (8047 m).

2013 – Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval Jaromíra Čižnára za nového generálneho prokurátora.

2015 – V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník. Pri nehode zomreli štyria záchranári – lekár leteckej záchranky Marek Rigda (+ 45), pilot Ľubomír Majerčák (+ 44), letecký záchranár Martin Svitana (+ 34) a náčelník Horskej záchrannej služby (HZS) v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský (+ 37).

Stalo sa vo svete

1854 – V Rakúsku otvorili prvú európsku horskú železnicu – Semmeringbahn (41 kilometrov).

1918 – Boľševické stráže zastrelili v Jekaterinburgu na príkaz ľudového komisára obrany Leva Davidoviča Trockého posledného ruského cára Mikuláša II. aj s celou rodinou.

1936 – V španielskom Maroku (Melilla) sa začala vojenská vzbura fašisticky orientovaných vojakov na čele s generálom Franciscom Francom, ktorá neskôr viedla k občianskej vojne v Španielsku.

1945 – Začala sa v Postupime konferencia víťazných mocností protihitlerovskej koalície. USA zastupoval prezident Harry Truman, Spojené kráľovstvo ministerský predseda Winston Churchill, neskôr Clement Attlee a Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) zastupoval Josif Vissarionovič Stalin. V Postupime sa rozhodlo o povojnovom usporiadaní Nemecka a jeho denacifikácii, určili sa nové nemecko-poľské hranice a rozhodlo sa aj o odsune Nemcov z Československa, Maďarska a Poľska.

1968 – Konala sa v Londýne premiéra beatlesovského filmu Yellow Submarine (Žltá ponorka), na ktorej sa zúčastnili všetci členovia skupiny Beatles.

1973 – V Afganistane sa uskutočnil štátny prevrat na čele s generálom Sardarom Muhammadom Dáudom. Vzbúrenci zvrhli monarchiu a vyhlásili republiku, čím sa skončila 40-ročná vláda šacha Muhammada Záhira.

1979 – Nikaragujského prezidenta Anastasia Somozu zbavili moci. Somoza následne odišiel do exilu v USA.

1996 – Krátko po štarte z Kennedyho medzinárodného letiska v New Yorku explodovalo dopravné lietadlo typu Boeing 747 americkej leteckej spoločnosti TWA s 212 cestujúcimi a 37 členmi posádky na palube. Všetky osoby na palube lietadla smerujúceho do Paríža zahynuli.

1998 – V Ríme podpísali štatút, na základe ktorého vznikol Medzinárodný trestný súd (ICC). S udalosťou súvisí Svetový deň medzinárodnej spravodlivosti.

Skladba dňa

1949, Mick Tucker, Londýn, hráč na bicích nástrojoch skupiny Sweet. Táto glamrocková formácia vznikla v januári 1968 pod názvom Sweetshop, v roku 1970 si skrátili názov na Sweet. V máji 1971 mali v hitparáde prvú skladbu Funny Funny. V rokoch 1971 až 1974 spolupracovali so známou autorskou dvojicou Nicky Chinn – Mike Chapman. V novembri 1971 vydali prvú LP platňu s názvom Funny How Sweet Co-Co Can Be. V singlovej TOP 40 hitparáde mali 15 skladieb. Najúspešnejšou z nich bola Blockbuster, ktorá sa vo februári 1973 dostala na prvú pozíciu. Hitmi boli aj piesne Co-Co, Little Willy, Wig Wam Bam, Hell Reiser, The Ballroom Blitz, Teenage Rampage či Fox On The Run. Rozišli sa v roku 1982. V roku 1986 sa pokúsili o návrat, už ale bez väčšieho úspechu. Vydali deväť štúdiových albumov, k diskografii patria aj tri live a viac ako desiatka kompilačných albumov. Po názvom Andy Scott's Sweets, už v novej zostave, kde jediným z úspešnej zostavy bol gitarista Andy Scott, účinkovali príležitostne na hudobných festivaloch. Mick Tucker zomrel 14. februára 2002 v anglickom Welwyn Garden City vo veku 54 rokov (leukémia).

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM