Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
16.07.2019 12:05

Na viacero investičných akcií si chce mesto vziať úver milión eur


Spišská Belá, ilustračná snímka, zdroj: Podtatranské noviny


Viaceré investičné akcie chce mesto Spišská Belá financovať prostredníctvom úveru. Tamojší mestskí poslanci na nedávnom zasadnutí totiž odsúhlasili prijatie investičného úveru vo výške milión eur s fixnou úrokovou sadzbou 0,6 percenta a so splatnosťou maximálne do 10 rokov.


 Informovala o tom Jana Neupauerová zo sekretariátu primátora mesta s tým, že použitie finančných prostriedkov na konkrétnu akciu a v konkrétnej výške bude podliehať prerokovaniu a schváleniu mestským zastupiteľstvom.       

„Zo spomínaného úveru chce mesto čerpať prostriedky hlavne na prestavbu a prístavbu budovy Materskej školy na Mierovej ulici, čo si vyžiada 150.000 eur. Ďalej potrebujeme dokončiť výstavbu Denného centra v Strážkach za približne 155 000 eur a rekonštrukciu miestnych komunikácií, chodníkov a zelene na uliciach L. Novomeského a Mierovej,“ konkretizovala Neupauerová s tým, že v prípade obnovy komunikácií pôjde dohromady o náklady vo výške 284 000 eur.       

Stav nesplatených bankových úverov bol pritom v Spišskej Belej ku koncu minulého roku na úrovni viac ako 5,2 milióna eur. „Mesto môže prijať návratné zdroje financovania len ak splní podmienky v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Ak teda celková suma dlhu neprekročí 60 percent skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka a suma ročných splátok návratných zdrojov financovania vrátane úhrady výnosov nepresiahne 25 percent týchto príjmov,“ ozrejmila Neupauerová s tým, že v závere minulého roku dosiahla celková suma dlhu mesta 31,68 percenta skutočných bežných príjmov roku 2017 a suma ročných splátok tvorila 9,89 percenta. „Tento pozitívny vývoj je spôsobený pravidelným splácaním úverov, rastom bežných príjmov mesta a využívaním vlastných zdrojov na financovanie činnosti, ale aj projektov,“ uzavrela Neupauerová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2020
Staré Mesto očakáva výpadok na daniach viac ako 1,9 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto očakáva v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu výpadok na výnosoch z daní vo výške viac ako 1,9 milióna eur. Týka sa to dane z príjmov fyzických osôb, dane za užívanie verejného priestranstva i dane z nehnuteľnosti.
viac
02.08.2022
Desiatky obyvateľov spísali petíciu proti zápachu v obytných zónach
Desiatky obyvateľov mesta Spišská Belá, najmä ulíc SNP a Družstevná, spísalo petíciu pre šírenie zápachu v obytných zónach. Rokovali o nej aj poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí vyjadrili obyvateľom podporu.
viac
22.11.2022
V hokejbalovej hale pribudla tribúna aj stroj na úpravu ľadu
V hokejbalovej hale v Spišskej Belej pribudla tribúna a tiež stroj na úpravu ľadovej plochy.
viac
24.05.2023
Dobrovoľníci vysadili tisícky stromčekov v mestských lesoch
Pre obnovu lesa zorganizovali Lesy mesta Spišská Belá nedávno dobrovoľnícku akciu pod názvom Zasaď si svoj strom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %