Z približne 240-tisíc používaných registračných pokladníc ešte nepožiadalo o pridelenie kódu k dnešnému dňu do 28-tisíc podnikateľov. Finančná správa im posiela upozornenie, aby tak urobili. Hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová informovala, že nové žiadosti o eKasa kód neustále prichádzajú aj po 1. júli.

Inak daniari pristupujú k podnikateľom, ktorí do určeného termínu o pridelenie kódu požiadali, a teda splnili si zákonnú podmienku, a inak k tým, ktorí si svoju zákonnú povinnosť nesplnili. Ak podnikateľ nepožiadal do konca júna o kód novej pokladnice a eviduje tržby starými pokladnicami, porušuje zákon a hrozí mu pokuta.

Finančná správa zaevidovala snahy viacerých podnikateľov obchádzať zákon tak, že si stornujú objednávku inštalácie eKás alebo ju odložia. Upozorňuje preto, že podnikatelia nemajú čas začať používať eKasu do konca roka, ale musia v nej evidovať tržby hneď, ako ju dostanú od výrobcu, dovozcu alebo distribútora.

Ako sa to začalo

Online pokladnice mali byť najskôr len softvérovým produktom. Lenže na jeseň 2018 sa zásadne zmenil koncept. Do návrhu zákona o eKase pribudol hardvér. Kompletný zoznam technických požiadaviek na pokladnice pre eKasu zverejnili úradníci až v decembri 2018. Teda necelý mesiac pred začiatkom lehoty na predkladanie žiadostí o certifikáciu.

Štart nových pokladníc sa potom odložil o tri mesiace. Pre nových podnikateľov bol povinný od začiatku apríla. Firmy, ktoré tržby evidovali pred týmto termínom, sa museli novej legislatíve prispôsobiť do konca júna.

Prideľovanie certifikácií sa oneskorilo – prvé certifikáty výrobcovia získali až na prelome marca a apríla. Nebol čas na testovanie prepojenia nových pokladníc s účtovnými a podnikovými systémami, ktoré podnikatelia na svoju prácu potrebujú. Od 1. apríla nemali zabehnutí výrobcovia k dispozícii žiadne certifikované pokladnice.

Pokladnice museli byť vybavené

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa