Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

16. júla 2019

Trump: USA a Turecko sú so systémom S-400 vo veľmi ťažkej situácii



Na archívnej snímke Donald Trump.



Zdieľať
Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP
Washington 16. júla (TASR) - Americký prezident Donald Trump povedal, že Spojené štáty a Turecko sú vo "veľmi ťažkej situácii" po tom, ako sa Ankara rozhodla kúpiť ruský protilietadlový raketový systém S-400, informovala v utorok agentúra DPA. Nákup systému povedie k tomu, že Spojené štáty Turecko vylúčia z výcvikového programu pre stíhačky F-35.


Trump zdôraznil, že má "veľmi dobré vzťahy" s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Šéf Bieleho domu potvrdil predchádzajúce Erdoganove vyjadrenia, že Ankara bola "donútená" kúpiť systém S-400 po tom, ako jej administratíva predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu odmietla predať systém protivzdušnej obrany Patriot.

Turecko má teraz zakázané uskutočniť nákup viac ako stovky lietadiel, povedal Trump v súvislosti so stíhačkami F-35. Dodal, že zbrojársky koncern Lockheed Martin, ktorý lietadlá vyrába, bude "nešťastný" a vyjadril ľútosť nad hospodárskymi dôsledkami zrušenia obchodu. Rozhovory s Tureckom podľa Trumpa pokračujú.

Mark Esper, ktorého americký prezident Donald Trump nominoval za šéfa Pentagónu, povedal, že Turecko nemôže mať ruský systém S-400 a zároveň aj americké stíhačky F-35, uviedla agentúra Reuters.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Pred 27 rokmi SNR prijala Deklaráciu o zvrchovanosti SR
<< predchádzajúci článok
K vražde americkej vedkyne na Kréte sa priznal 27-ročný roľník