Čo rok, to voľby? Španieli možno pôjdu znova k urnám

Druhý raz za pol roka a štvrtý raz za štyri roky... Španielsko je na najlepšej ceste stať sa aktuálnym európskym rekordérom vo frekvencii parlamentných volieb. Šéf španielskych socialistov a úradujúci premiér Pedro Sánchez potvrdil krach rozhovorov s radikálne ľavicovou stranou Unidas Podemos, ktorá ako jediná bola ochotná s ním rokovať o vytvorení budúcej vlády. Pre Španielov, ktorí naposledy volili parlament v apríli, to znamená, že už na jeseň ich môžu znova povolať k volebným urnám.

16.07.2019 21:30
Španielsko / Pedro Sanchéz / Foto: ,
Španielsky premiér Pedro Sánchez.
debata (2)

Každoročne sa opakujúce voľby, čo bolo niečo nemysliteľné v prvých štyroch desaťročiach mladej španielskej demokracie, sú príznakom nefunkčnosti politického systému, ktorý nie je schopný riešiť veľké problémy krajiny, ako je rozpočtová reforma a katalánsky separatizmus, nazdávajú sa viacerí pozorovatelia.

Tri mesiace po tom, čo socialisti vyhrali parlamentné voľby, ale nezískali potrebnú väčšinu mandátov, Sánchez v pondelok obvinil z neúspechu rokovaní s Podemosom jeho predsedu Pabla Iglesiasa. "Pán Iglesias jednostranným prerušením rozhovorov zabuchol dvere pred akýmkoľvek rokovaním,“ povedal šéf socialistov pre rádio SER s tým, že programové nezhody oboch strán boli príliš veľké na to, aby umožnili spoluprácu na vládnej úrovni.

Sánchez odmietol pribrať Iglesiasovo zoskupenie do plnohodnotnej koalície a ponúkol mu iba nomináciu technokratických ministrov. Iglesias tento návrh zmietol zo stola ako „idiotský“, čo sa úradujúceho premiéra silne dotklo. „Je to prvý raz za štyridsať rokov, čo kandidát poverený zostavením vlády dal ponuku takéhoto druhu a dočká sa odpovede, že ide o idiotský návrh,“ citoval úradujúceho premiéra denník El País.

Koaličné vlády v Španielsku skutočne nemajú nijakú tradíciu. Po desaťročia platilo, že víťaz – či už socialisti, alebo konzervatívni ľudovci – berie všetko. To však boli časy, keď sa pri vládnom kormidle striedali dve dominujúce strany. Pred desiatimi rokmi sa však pod vplyvom finančnej krízy začal klasický dvojstranový systém drobiť. Do parlamentu sa postupne prebojovali protestné zoskupenia – stredopravicoví Ciudadanos (Občania) a radikálne ľavicové Unidas Podemos a tento rok aj krajne pravicový Vox.

Sánches dúfal, že Podemos bude podporovať jeho menšinovú vládu rovnako ako jeho predchádzajúcu, ktorá sa dostala k moci bez volieb po nečakanom páde ľudoveckého kabinetu. Keď však Iglesias požadoval deľbu moci a postavenie plnohodnotného koaličného partnera, so zodpovednosťou za konkrétne rezorty, úradujúci premiér to odmietol s odôvodnením, že potrebuje súdržný tím, ktorý nebudú ochromovať vnútorné rozpory.

Hoci z tábora Podemosu zaznievajú hlasy, že na dohodu je ešte stále dosť času, pozorovatelia už za týždeň, ktorý zostáva do hlasovania o dôvere novej vláde, žiadne zázraky neočakávajú. Ak Sánches dôveru parlamentu nezíska, bude mať podľa ústavy ešte dva mesiace na ďalší pokus. Ak znova neuspeje, potom už kráľovi nezostane iná možnosť, ako parlament rozpustiť a vypísať nové voľby.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Pedro Sanchéz