Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nemka Ursula von der Leyen si získala dôveru europoslancov. Bude na čele komisie
Zdielať na

Nemka Ursula von der Leyen si získala dôveru europoslancov. Bude na čele komisie

ŠTRASBURG / Krátko po 18. hodine začali europoslanci rozhodovať o to, či sa Ursula von der Leyen stane novou predsedkyňou Európskej komisie a dostane ich dôveru. Po hlasovaní sa ukázalo, že si ich dôveru získala. V tajnom hlasovaní získala 383 hlasov.

Novou šéfkou Európskej komisie sa stala Ursula von der Leyen. V kresle nahradí doterajšieho šéfa Jeana Clauda Junckera. Ide vôbec o prvú ženu, ktorej sa podarilo dostať do čela tohto vysokého postu. Európsku úniu chce viesť s mimoriadnym ohľadom na životné prostredie a volá aj po európskej minimálnej mzde. Top kandidátka, ktorú vybrali európski lídri získala v tajnom hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov. Matka siedmich detí, s dvoma vysokými školami alebo aj ministerka obrany. Keď sa Ursuly von Layen pýtali, prečo išla do politiky, povedala že práve pre svoje deti a ich budúcnosť “Chcem, aby bola naša planéta zdravá pre budúce generácie. To je to najdôležitejšie,” uviedla Ursula von der Leyen.

Podporu k svojmu zvoleniu dokázala získať z viacerých politických táborov, keďže v rámci zloženia nového europarlamentu po prvýkrát už nestačila dohoda dvoch najsilnejších frakcií. “Je myslím, že veľmi kvalitná kandidátka, je to skúsená politička, má dlhoročné skúsenosti z nemeckej vlády, zo zložitých koaličných rokovaní,” uviedol slovenský europoslanec Vladimír Bilčík z Európskej ľudovej strany. “Má skúsenosti z Nemecka, z krajiny, ktorá je veľkou krajinou v Nemecku, zastávala významné posty v Nemecku," povedal europoslanec Peter Pollák z Európskej ľudovej strany. 

Napriek tomu, že nie vo všetkom s ňou europoslanci súhlasia, aj podľa novej europoslankyne Lucii Nicholsonovej je tým najlepším, čo sme si mohli zvoliť. “Ona veľmi volá po minimálnej európskej mzde, čo si myslím, že by krajinám ako Slovensko veľmi uškodilo a zobralo konkurenčnú výhodu, to sa týka aj daní samozrejme,” povedala Nicholsonová z európskych konzervatívcov a reformistov.

“By bola určite dobrou šéfkou európskej komisie, aj keď ma mrzí, že lídri neakceptovali nášho kandidáta, Manfreda Webera,” povedal Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany. Pod jej vedením môžeme očakávať aj rapídne zníženie emisií o vyše 50 percent do roku 2030. Podporuje Istanbulský dohovor a sama sa označuje za človeka, ktorý chce spájať. “Ukázala, že je to kompetentný človek, ktorý dokázal ísť v ústrety požiadavkám aj našej frakcie," povedal europoslanec Robert Hajšel zo socialistov a demokratov.

Ursula von der Leyen pred poslancami predstavila svoju víziu, kam by sa podľa nej Európska únia mala uberať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy