Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Storočná Slovenka nemá ani len kartu u lekára, sanitkou sa nikdy neviezla a pozná recept na dlhovekosť
Zdielať na

Storočná Slovenka nemá ani len kartu u lekára, sanitkou sa nikdy neviezla a pozná recept na dlhovekosť

ČERTIŽNÉ / Dožívame sa vysokého veku a budeme sa dožívať čoraz vyššieho.Nehovoria o tom iba lekári či demografi. Ich slová potvrdzuje viacero príkladov nielen zo zahraničia, ale aj od nás zo Slovenska. Príkladom je aj 100-ročná babka, ktorá nemá ani len zdravotnú kartu u lekára. Televízia JOJ zisťovala, čo všetko ľudský život predlžuje.

"Ja som si myslela nikdy, že nebudem mať sto rokov. Len vždy, že treba rýchlo umrieť, lebo môj manžel je už viac ako 35 rokov v zemi," vraví storočná pani Anna Zozuľáková, ktorá žije v obci Čertižné (okres Medzilaborce). Dôchodkyňa prežila 13. prezidentov. Nemá ani kartu u lekára a vraví, že jej recept na život je pomerne jednoduchý.

Pochádza z ôsmich súrodencov. Štyria ešte žijú. Pani Anna s pomocou babičky doma porodila tri deti. Ani vtedy nevyhľadala lekára a nevie ani, aké to je potrebovať pomoc záchranárov. "Ja som nebola u lekára. A pomyslite si, keď som porodila deti, ani som lekára nevidela, nevozila som sa ani v sanitke, nikdy," prezradila. 

Pomáha si paličkou, no neraz na ňu aj zabudne. Vraví, že nikdy sa na nič nesťažuje. Má rada buchty, palacinky, slanine sa vyhýba, no dopraje si klobásu. "Ale to treba vedieť, čo jesť, čo treba do žalúdka dávať. Viete, ja ráno iba vypijem kávu a namastím si kúsok chleba. Chrániť sa treba všetkého. A najhoršia je pálenka," dodala. 

Recept na dlhý život

"Predpokladám, že pani žila niekde vonku, že sa nejako hýbala, bola aktívna, nesedela, neprejedala sa," povedal svoj odborný názor lekár Július Hodosy, ktorý je expert na biomedicínu. Hovorí o tom, že dlhý život sa testami predpovedať nedá. No kombinácia správnych faktorov ho výrazne môže ovplyvniť.

Príkladov na dlhovekosť je, zdá sa, v našom okolí čoraz viac. A odborníci majú dobré správy. Dlhšie žijúcich ľudí bude pribúdať stále viac. "Stúpne priemerný vek. Bude dosahovať skoro 50 rokov. To znamená, že priemerne starý človek na Slovensku bude päťdesiatnik. Čo si nevieme dosť dobre predstaviť, ešte pred nejakými 30 rokmi," vysvetľuje vedúci oddelenia demogeografie a demografie PF UK, Branislav Bleha. 

Dlhovekosť sa zvyšuje

Experti zaoberajúci sa demografickým vývojom na Slovensku tvrdia, že trend dlhovekosti sa zvyšuje. Genetická výbava jednotlivcov pritom dlhý život ovplyvňuje iba z časti. Z veľkej miery na nás vplýva naša životná úroveň. 

"Skutočne dochádza k tomu, že po roku 1989 sa veľmi rýchlo zvyšuje stredná dĺžka života mužov aj žien a do budúcna je ešte veľký potenciál, aby sa ďalej zvyšovala," dodal Bleha. A na to, aby to tak aj skutočne bolo, majú aj demografi, ale aj biomedici vlastné odporúčania. Všetko s mierou a žiadny stres a veľa pohybu.

Pozrite si archívnu reportáž o téme dlhovekosti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy