Foto: MovieStillsDB

Blíži sa 50. výročie od pristátia prvého človeka na Mesiaci. V dnešný deň táto úspešná misia vyštartovala.

Dnes si pripomíname významný deň, počas ktorého presne pred 50 rokmi vyštartovala misia Apollo 11 na svoju cestu na Mesiac. O niekoľko dní na to posádka tento cieľ úspešne naplnila a následne sa im aj podarilo bezpečne vrátiť späť na Zem. Pozrime sa, ako túto výnimočnú udalosť zachytáva kinematografia. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Termín štartu nebol vôbec náhodný a súvisel najmä s priaznivými svetelnými pomermi. Preto definitívne pripadol na 16. júla a stanovený bol až necelý mesiac pred samotným uskutočnením letu. Dnes už vieme, že išlo o historicky pamätný dátum, počas ktorého posádka Apollo 11 započala svoju cestu zo Zeme a o pár dní neskôr, 20. júla 1969, sa človek dostal vôbec po prvýkrát na iné prirodzené kozmické teleso ako je naša planéta Zem.

Po pristátí strávila pozemská posádka na povrchu Mesiaca 21 hodín, 36 minút a 20 sekúnd. „Je to malý krok pre človeka, no obrovský skok pre ľudstvo,“ tak znie pamätný výrok jej veliteľa, Neila A. Armstronga. Túto udalosť sa snažilo zmapovať a zdokumentovať viacero silných snímok. Ak vás táto téma zaujíma, toto sú tie najlepšie filmy ktoré ju spracúvajú a nemali by ste si ich nechať ujsť.

Apollo 11 (USA, 2019)

ČSFD – 86%

IMDb – 8,3/10

Ak vás zaujímajú prípravy a samotný priebeh letu Apolla 11 do hĺbky a neuspokoja vás informácie, ktoré sú prístupné už niekoľko rokov, prichádza filmová novinka, ktorá je ako stvorená pre vás. Dokumentárny film Apollo 11 je totiž založený na archívnych záberoch NASA, ktoré sa po päťdesiatich rokoch od pristátia rozhodli zverejniť aj pre zrak bežnej verejnosti. Môžeme si ich teda vychutnať úplne po prvýkrát a rovno vo vynikajúcej audiovizuálnej kvalite. Snímka je zostrihaná z originálnych záberov nakrútených na 70 mm film a viac ako 11-tisíc hodín zvukových nahrávok. Vďaka nim pocítime ozajstnú atmosféru a napätie, ktoré prežívali aj samotní aktéri prvej úspešnej vesmírnej misie.


First man / Prvý človek (USA, Japonsko 2018)

ČSFD – 76%

IMDb – 7,3/ 10

Ak však preferujete hrané filmy pred dokumentárnymi, nenechajte si ujsť snímku Prvý človek, ktorá získala sošku Oscara za vizuálne efekty a na Cenu Akadémie bola nominovaná v ďalších troch kategóriách. V hlavnej úlohe sa predstavil Ryan Gosling, ktorý stvárnil legendárneho Neila Armstronga. Film nám ukazuje samotnú cestu Prvého človeka od roku 1962, kedy si po smrti dcéry prežil peklo v osobnom živote a zároveň začal pracovať ako pilot pre spoločnosť NASA.

Vidíme, ako sa Armstrong pripravoval na samotnú misiu, ako ju zvládal on a ako sa s tým, že sa už možno nikdy nevráti na našu planétu vyrovnávala jeho manželka. Film v divákoch vyvoláva viacero emócií. Na režisérsku stoličku si zasadla mladá hviezda kinematografie, Damien Chazelle, ktorý má na konte snímky ako Whiplash či La La Land.


From the Earth to the Moon / Zo Zeme na Mesiac (USA, 1998)

ČSFD – 86%

IMDb – 8,7/ 10

Seriál Zo Zeme na Mesiac z dielne HBO zachytáva tento významný príbeh od chvíle, kedy prezident John F. Kennedy predniesol prejav o ambicióznom pláne pristátia na Mesiaci a bezpečnom vrátení sa späť na Zem, až po samotný prvý krok človeka na Mesiaci. Zameriava sa najmä na samotné príbehy hrdinov, ktorým sa toto prvenstvo podarilo. V hlavnej úlohe sa predstavil Tom Hanks a seriál si odniesol Zlatý Glóbus v kategórii Najlepšia miniséria alebo TV film.


Moon Shots 4K / Dobývanie Mesiaca (Nemecko, 2015)

ČSFD – 78%

IMDb – 6,5/ 10

Ak vás zaujíma história dobývania Mesiaca misiou Apollo, dokumentárny film Moon Shots 4K mapuje nie iba samotný priebeh Apolla 11, ale kompletne celú históriu úspešných aj neúspešných letov od Apollo 1 po Apollo 17. Nechýbajú archívne zábery, ktoré pochádzajú od samotných astronautov a rovnako ani chvíle plné napätia a silných emócií, ktoré nechýbali pri momentoch, ktoré navždy zmenili chápanie vesmíru a ukázali, že dostať sa doň nie je nemožné a človek to naozaj dokáže.


Apollo 13 (USA, 1995)

ČSFD – 84%

IMDb – 7,6/ 10

Misia Apollo 11 sa zapísala do dejín ako prvá úspešná misia pristátia na Mesiaci. Kultovú povesť si však vybudovala aj misia Apollo 13, ktorá získala prívlastok najúspešnejšia neúspešná. Počiatočné problémy, kedy jeden z posádky nemohol na let kvôli zdravotným problémom nastúpiť, sa NASA podarilo vyriešiť a prvé hodiny letu prebiehali hladko, bez väčších komplikácií. Na tretí deň sa však v riadiacom stredisku ozvala správa, ktorá zmenila smerovanie celej akcie.

„Houstone, máme problém,“ dnes ďalší legendárny výrok, po ktorom nasledovala správa o tom, že sa odtrhla nádrž z kyslíkom a poškodila pri tom druhú. Hlavný cieľ – pristátie na Mesiaci – sa razom premenil na drsný boj o vlastný život. V hlavných úlohách sa predstavili Tom Hanks, Bill Paxton, Gary Sinise alebo Ed Harris. O kvalitách filmového spracovania tejto tragédie svedčí aj obdivuhodných 9 nominácií na Oscara, ktoré snímka Apollo 13 získala. Premeniť na víťazstvo sa jej ich podarilo v dvoch kategóriách, a to Strih a Mix zvuku.


The Truth Behind the Moon Landings / Pravda o pristátí na Mesiaci (USA, 2003)

ČSFD – 65%

IMDb – 7,3/ 10

Ak patríte medzi ľudí, ktorí o úspešnom pristátí na Mesiaci pochybujú a myslíte si, že bolo iba fingované, tento film vás pokúsi presvedčiť o opaku. Hlavným cieľom snímky je vyvrátenie najznámejších konšpiračných teórií, ktoré okolo misie Apollo 11 vznikli. Napríklad, že namiesto Mesiaca sa odohrával na Nevadskej púšti. Dokument je založený na strete dvoch názorov: ľudí, ktorí pochybujú o tejto akcii a samotných členov NASA, ktorí sa jej zúčastnili. Ak aj napokon neuveríte, film je zaujímavo vystavaný a určite svojho diváka zaujme.


 

In the Shadow of the Moon / V tieni Mesiaca (Veľká Británia, 2006)

ČSFD – 86%

IMDb – 8,1/ 10

Dokumentárny film sa zameriava priamo na 24 astronautov, ktorí sa v rokoch 1968 až 1972 zúčastnili misií Apollo. V rozhovoroch vidíme členov od Apollo 8, ktorého posádke sa ako prvej v histórii vôbec podarilo obletieť Mesiac, až po poslednú uskutočnenú misiu Apollo 17, ktorej členovia zatiaľ ako poslední pristáli na Mesiaci. Dvaja z nich na povrchu tejto prirodzenej družice Zeme strávili neuveriteľné tri dni a dve noci. O tom všetkom prezrádzajú fascinujúce detaily a rozhovory sú doplnené o výnimočné zábery z NASA.


For all Mankind / Pre celé ľudstvo (USA, 1989)

ČSFD – 86%

IMDb – 8,2/ 10

Ďalším dokumentárnym filmom, ktorý je založený výhradne na archívnych záberoch pochádzajúcich z dielne NASA, je film Pre celé ľudstvo. Z obrovského množstva materiálu sa podarilo vytvoriť tento špeciálny klenot, ktorý mapuje priebeh a najdôležitejšie momenty desiatich misií Apollo. Ukazuje nám predovšetkým pocity, ktoré astronauti počas nich prežívali.

 

sk.wikipedia.org
Uložiť článok

Najnovšie články