Čo skutočne funguje na chudnutie po štyridsiatke?

NETKY.SK • 16 Júl 2019, 18:44 • 2 min
Čo skutočne funguje na chudnutie po štyridsiatke?

Svet nie je fér. Zvlášť ak ste žena a je vám niečo cez štyridsať. Môžete jesť rovnako ako predtým, alebo dokonca o niečo menej, nemusíte sa váľať pri romantických filmoch, a napriek tomu začnete priberať aj tam, kde ste zatiaľ žiadne tukové zásoby nemala.

slovakia

left justify in out

Ako to a čo s tým? Našťastie ani chudnutie po štyridsiatke nie je úplne beznádejné. Ale bez úpravy jedálnička a dostatku pohybu to nepôjde.

 

Zatiaľ čo v dvadsiatich rokoch nikomu moc neublíži, keď čas od času skúsi nejakú diétu, alebo si naopak dopraje nejaký nediétny úlet, v štyridsiatke už by si to mala žena dvakrát rozmyslieť.

 

Pretože spomaľujúci sa metabolizmus podobné prehrešky neodpúšťa, viac než predtým treba strážiť nielen množstvo stravy, ale aj jej zloženie - podstatný je vyšší príjem bielkovín ako predtým.

 

Po štyridsiatom roku života klesá bazálny metabolizmus, a to najmä u žien, a kvôli hormonálnym zmenám sa tuk ukladá výraznejšie do oblasti brucha, najmä vo vnútri brušnej dutiny.

 

1. Zníženie energetického príjmu nepomôže, ale naopak je potrebné zvýšiť výdaj energie tak, aby sa tuk z oblasti vo vnútri brucha spotreboval ako zdroj energie pre fyzickú aktivitu.

 

2. Ďalej je nutné strážiť a prípadne zvýšiť prísun bielkovín, aby bol pokles bazálneho metabolizmu čo najpomalší. Teda pridať pohyb, skontrolovať množstvo bielkovín v strave (býva ich nedostatok) a strážiť si celkový prísun energie, nie len cukrov.

 

3. Sladké pred cvičením je veľmi vhodné, po cvičení sú naopak sladkosti nevhodné. 

 

img

 

Ako na to?

 

Na to, ako zhodiť, keď vám už bolo 40, sa zameriavajú aj vedci. A upozorňujú, okrem iného na to, že ak so sebou žena niečo neurobí, tak sa jej niekedy medzi tridsiatkou a päťdesiatkou premení 15 kíl svalov na tuk.

 

Je to prirodzený proces, ale dá sa zvrátiť alebo aspoň spomaliť. Výskum Boston Medical Center naopak potvrdil, že všetko zhoršuje sedavý spôsob života, zlá strava, nedostatok posilňovania a pohybu.

 

Ak sa chceme zbaviť nežiaducich tukových vrstiev, je základom to, že musíme telu pomôcť s podporou imunity a vitality. To má priamu súvislosť s tým, ako máte telo zvnútra čisté.

 

Chudnutiu v tomto veku môže pomôcť aj detoxikácia, pretože črevá, ale napríklad aj pečeň už nejdú na plný výkon. Vhodné je doplniť jedálny lístok zeleninovými šťavami, tie vás navyše čiastočne zasýtia.

 

Zdravé tuky

 

Priemerná štyridsaťročná žena nekonzumuje skoro žiadne zdravé tuky. Medzi zdravé tuky iste patria takzvané omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.

 

Tie sú najčastejšie v rybách (známe ako rybí tuk) a v rastlinných olejoch (ľanový, makadamový). Pričom sa zdá, že nedostatok týchto tukov môže paradoxne viesť k tomu, že naše tukové zásoby naberajú na sile. Najvhodnejšími zdrojmi sú ryby a kapsule rybieho tuku.

 

Jedzte bielkoviny

 

Kto je bielkoviny, má viac svalov. Tak to skrátka je, zvlášť keď sa k tomu navyše dostatočne hýbe. Bielkoviny udržujú metabolizmus vo vyššom tempe rovnako ako pohyb.

 

Potrebujete 1,3 až 1,5 gramu bielkovín na kilo telesnej hmotnosti (výskumy uvádzajú, že je to brané pre športovo aktívnu ženu - to je tiež podmienka pre redukciu tuku).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies