WTO otvára cestu pre čínske sankcie proti americkým
16 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Spojené štáty v plnej miere nedodržiavali rozhodnutie Svetovej obchodnej organizácie a mohli by čeliť čínskym sankciám, ak neodstránia niektoré clá, ktoré porušujú pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Správu priniesla agentúra Reuters s odvolaním sa na rozsudok sudcov WTO.


Čína sa obrátila na WTO už v roku 2012. Napadla vtedy americké antisubvenčné clá na čínsky vývoz, vrátane solárnych panelov, veterných elektrární, oceľových valcov a hliníkových výliskov, ktoré v tom čase predstavovali obchod v objeme 7,3 miliardy USD.


Úrad amerického obchodného zástupcu (USTR) Robert Lighthizer uviedol, že Spojené štáty preukázali subvenčné dotovanie štátnych podnikov samotnou Čínou a takisto skresľovanie svojich hospodárskych výsledkov. Rozhodnutie však ukladá Spojeným štátom akceptovať čínske ceny s mierou dotácií, hoci USTR tieto ceny vníma ako „skreslené“.


ŠOK: Bývalého futbalistu Marca Batchelora, ktorý bol svedok vraždy Oscara Pistoriusa, našli zabitého v aute
Bývalý juhoafrický futbalista Marc Batchelor, ktorý bol kedysi údajne ohrozený atlétom Oscarom Pistoriom, bol včera zastrelený v Johannesburgu dvoma vrahmi na motocykloch. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Marek Molnár

"Tento záver ignoruje zistenia Svetovej banky, pracovných záverov OECD, ekonomické prieskumy a ďalšie objektívne dôkazy, ktoré Spojené štáty predložili," uviedli vo svojom vyhlásení USA. „Odvolacia správa WTO podkopáva samotné pravidlá WTO, vďaka čomu sú menej účinné v boji proti čínskym dotáciám SOE, ktoré poškodzujú amerických pracovníkov a podniky, a narúšajú globálne obchodné trhy po celom svete,“ píše sa vo vyhlásení.


Podľa prezidenta Donalda Trumpa budú Spojené štáty aj naďalej blokovať proces vymenovania alebo opätovného menovania členov odvolacieho orgánu WTO, ktorý je v skutočnosti vrchným súdom pre svetový obchod.


Odvolací orgán má zvyčajne sedem členov a na posúdenie každého prípadu potrebuje aspoň troch. Od 11. decembra však bude mať len jedného sudcu, čo spôsobí dočasný kolaps, uviedla šéfka obchodu Európskej únie Cecilia Malmstrom.


Vo vyhlásení USTR sa uvádza, že výsledkom jeho odvolania sú obavy týkajúce sa objektívnosti odvolacieho orgánu, ktorý USTR obvinil z porušovania procesných pravidiel a prekročenia právomoci.


India vytlačí Japonsko z rebríčku top 3 ekonomík sveta do roku 2025
Predpokladá sa, že India do konca roka prekoná Spojené kráľovstvo, aby sa stala jednou z piatich najsilnejších svetových ekonomík. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Marek Molnár

Ak by sa Čína usilovala o zavedenie sankcií vo vzájomnom spore, musela by vstúpiť do nového kola právnej argumentácie týkajúcej sa hodnoty akejkoľvek škody na jej obchode.


Spor sa totiž sústredil len na 17 vyšetrovaní, ktoré uskutočnilo ministerstvo obchodu USA v rokoch 2007 až 2012.


Dotknutými výrobkami boli solárne panely, veterné veže, tepelný a natieraný papier, kuchynské regály, oceľové drezy, kyselina citrónová, magnéziové uhlíkové tehly, tlakové potrubie, potrubné vedenie, bezšvíkové rúry, oceľové valce, vŕtacie rúrky, olej rúrkové výrobky, drôtené prúty a hliníkové výlisky.


Krátko po vydaní rozhodnutia WTO americký prezident Donald Trump spochybnil schopnosť Číny plniť svoje sľuby, že kúpi viac amerických poľnohospodárskych výrobkov, ďalej prehlásil, že Washington by mohol uložiť clá na ďalší čínsky tovar v hodnote 325 miliárd USD, ak by to bolo potrebné.

Dve najväčšie ekonomiky v minulom roku intenzívne bojovali proti obchodným otázkam a pokračovali v rozhovoroch o dosiahnutí dohody.

Úrady KDR potvrdili úmrtie muža, ktorý bol 1. potvrdeným prípadom eboly v Gome
Guvernér provincie Severné Kivu na východe Konžskej demokratickej republiky v utorok informoval o úmrtí muža, u ktorého sa ako prvého v meste Goma potvrdilo ochorenie ebola. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | TASR