Nový Zéland prišiel o najstrmšiu ulicu sveta

NETKY.SK • 16 Júl 2019, 18:00 • 2 min
Nový Zéland prišiel o najstrmšiu ulicu sveta

Dlhú dobu bola Baldwin Street v novozélandskom Dunedine najstrmšou ulicou sveta. S titulom sa ale teraz musela rozlúčiť, keďže sa novým rekordmanom stala Ffordd Pen Llech vo waleskom mestečku Harlech.

slovakia

left justify in out

Má 37 %-ný sklon (približne 20 stupňov), čo je o dve percentá viac ako Baldwin Street, píše server Telegraph.

 

O prvenstvo Fforde Pen Llech rozhodol v utorok výbor Guinnessovej knihy rekordov. Ten ulicu preskúmal na základe podnetu od miestneho podnikateľa a historika Gwyn Headlyho, ktorý sa o sklon ulice začal zaujímať vo chvíli, keď mu po nej zišlo auto s plne zatiahnutou ručnou brzdou.

 

"Je mi Baldwin Street na Novom Zélande ľúto, ale strmšia je strmšia," uviedol Headly víťazoslávne.

 

 

Nová najstrmšia ulica sveta sa vinie, okrem iného, okolo hradu Harlech, ktorý je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Okolo sú tiež domčeky, obchodíky a reštaurácie.

 

"Vedeli sme, že je ulica strmá, ale neuvedomili sme si, že je najstrmšia na svete," povedala majiteľka jedného z miestnych podnikov Glyn Robertsová.

 

"Je to kúzelná časť sveta a toto vyznamenanie môže mestečku priniesť len to najlepšie, napríklad viac návštevníkov," doplnila.

 

 

S väčším množstvom turistov by v Harlechu počítať zrejme mali. Novozélandský Dunedin mal na Baldwin Street posledné dva roky postavený marketing - ulica bola vyhľadávanou atrakciou a ľudia si ju často fotili na sociálne siete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies