5. Konkurz a výmena Širokých by boli pre Slovan najlepšia možnosť

Pred pár týždňami sa verejnosť dozvedela, že hokejovému Slovanu Bratislava hrozí konkurz. Kvôli nahromadeným dlhom voči hráčom. Či súd na základe hráčskeho návrhu naozaj pošle klub do konkurzu, v tejto chvíli ešte nevieme. No keby tak urobil, pre dobré meno Slovana i jeho budúcnosť by to nebola hrozba, ale skôr nová príležitosť. V konkurzom predaji majetku Slovana, z ktorého má najvyššiu hodnotu jeho značka a skoro storočná história, by sa pre klub totiž mohol nájsť nový lepší vlastník.

TOP 5 TRENDU (16. júl 2019)

Juraj Široký Zdroj: TASR - Martin Baumann

4. Von der Leyenová predstavuje zmeny. Začína európskou minimálnou mzdou

Nová kandidátka na pozíciu prezidenta Európskej komisie predstavuje v liste európskym poslancom svoje hlavné priority, zverejňuje Reuters. V utorok 16. júla sa bude hlasovať o tom, či poslanci schvália U. von der Leyenovú za nového šéfa najdôležitejšieho európskeho orgánu. Jej podpora nie je jednoznačná a tak sa snaží získať podporu u rôznych spektier Európskeho parlamentu svojimi prioritami.

TOP 5 TRENDU (16. júl 2019)

U Leyenová Zdroj: TASR / AP

3. Erdogan sa zahráva s ohňom

Turecký prezident sa rozhodol, že dodrží dohodu s Ruskom o nákupe protilietadlového obranného systému S-400. Americká strana v reakcii ohlásila skoré zavedenie sankcií, ktoré ešte zhoršia ekonomickú situáciu v Turecku. Medzitým Recep Tayyip Erdogan odvolal centrálneho bankára a plánuje znižovanie sadzieb, čo sa prejaví aj na hodnote tureckej líry. Turecký prezident sa dostáva do konfliktu aj s EÚ, keď krajina ťaží zemný plyn v sporných cyperských vodách. R. T. Erdogan sa pustil do boja na viacerých frontoch. Situáciu nemusí on ani Turecko ustáť.

TOP 5 TRENDU (16. júl 2019)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sedí v limuzíne po prílete na nemecké letisko v Berlíne Zdroj: TASR / AP

2. Ekonomický model Nemecka je mŕtvy

Pred dvoma rokmi bola nemecká ekonomika horúca. Prudký rast exportu išiel ruka v ruke s rastom HDP, zvyšovaním platov a štátnych príjmov aj poklesom nezamestnanosti. Na konci roka 2017 sa však európsky exportný model začal zadrhávať. Momentálne má Nemecko jeden z najslabších rastov v Európe. Zdá sa, že jeho model zomiera spolu s poklesom globálnej ekonomiky.

TOP 5 TRENDU (16. júl 2019)

Nemecká ekonomika Zdroj: TASR / AP

1. „Letáčik na bráne nestačí“. Susedia komplikujú rozbeh projektu Zwirn

Rozbeh stavebných prác projektu Zwirn komplikujú prieťahy na úradoch. Aktuálne sa proti projektu, ktorý vyrastá v areáli bývalej Bratislavskej cvernovej továrne, postavili obyvatelia okolitých ulíc. Tí sa odvolali voči územnému rozhodnutiu.

TOP 5 TRENDU (16. júl 2019)

Leto je bohaté na akcie