Ako sa liečia jazvy

16. júla 2019
Ako sa liečia jazvy. Foto: Shutterstock

Ak ste niekedy boli na nejakom operačnom zákroku, viete, že aj tá najmenšia operácia dokáže zanechať výraznú jazvu – jazvička zostane po vyberaní znamienka aj po operácii slepého čreva. S jazvami sa však dá bojovať…

Ak vás to ťahá do prírody, na pláž, k jazeru alebo na kúpalisko, nezabudnite na riziká. Zábava sa dokáže razom skončiť nepríjemnosťou – odlomený kus skla v piesku alebo klzké skaly môžu viesť k nepríjemným zraneniam.

Ak náhodou šliapnete na ostrý kúsok skla, vo väčšine prípadov vznikne hlboké poranenie, ktoré hojne krváca. Vtedy sa musíte rozhodnúť, či ho dokážete ošetriť sami alebo musíte zájsť za lekárom. Rýchle a správne ošetrenie zníži riziko infekcie. Reznými poraneniami sa často narušia hlbšie vrstvy kože, kde je nebezpečenstvo tvorby jaziev obzvlášť vysoké.

Jazvy sa zvyčajne rozdeľujú na hypertrofické, keloidné a atrofické. Hypertrofické jazvy sú tuhé, vyvýšené a vzniknú do mesiaca po chirurgickom zákroku či po úraze. Takúto jazvu môže sprevádzať svrbenie, porucha citlivosti a častejšie vzniká na miestach, kde pôsobí zvýšený tlak alebo ťah kože. Hypertrofické jazvy nepresahujú okraje pôvodnej rany a môžu sa časom spontánne zmenšiť.

Keloidy sú vyvýšené, červené až fialové jazvy, ktoré sú tuhšie ako hypertrofické jazvy, vyvíjajú sa v priebehu niekoľkých týždňov alebo dokonca až rokov po operácii a na tele zotrvávajú, presahujú okraj rany a dokonca môžu pokračovať v raste aj po dlhom čase. Zasahujú pritom aj do zdravého, nepoškodeného tkaniva. Atrofické jazvy vznikajú predovšetkým ako dôsledok zápalových procesov, ktorými sa zničí kolagén a stenčí sa pokožka. Sú to prevažne bledé jazvy pod úrovňou kože.

Sklenený úlomok v nohe – čo teraz?

  • Predmet z rany odstráňte a opatrne ju vyčistite pod tečúcou vodou.
  • Menším rezným poraneniam umožnite zakrvácať a až potom ich zalepte náplasťou tak, aby sa rana nemohla znečistiť a neprenikli do nej žiadne baktérie.
  • Ak máte pri sebe dezinfekčný roztok, poranenie vyčistite ešte pred zalepením.
  • Ak je rana hlboká alebo veľká, navštívte lekára. Pravdepodobne sa nevyhnete šitiu.

Ako na jazvy

Tlaková terapia

Tlaková terapia. Foto: Shutterstock
Tlaková terapia. Foto: Shutterstock

Je pomerne dlho používanou metódou liečby jaziev. Obmedzuje sa tu prekrvenie, čo ma za následok zníženie syntézy kolagénu a následného sploštenia jazvy. Ďalším z benefitov je zmiernenie subjektívnych ťažkostí pacienta, akými sú svrbenie, pálenie a bolesť.

Silikónové gély

Silikónové gély. Foto: ShutterstockSilikónové gély. Foto: Shutterstock
Silikónové gély. Foto: Shutterstock

Sú to kompaktné alebo amorfné priehľadné gély s jednoduchou aplikáciou a hlavným mechanizmom účinku je uzavretie jazvy a jej hydratácia. Tieto gély je vhodné používať minimálne 2 mesiace a najmenej 12 hodín denne.

Nočné náplasti

Foto: Krabičku Contratubexu (Dostala som v pdf zalomenú reklamu, posielam v prílohe.)

Contractubex
Contractubex

Unikátna kombinácia liečivých látok v nočnej náplasti dokáže aktivovať proces hojenia, a to aj vďaka obsahu tekutého cibuľového extraktu a alantoínu. Ideálne je, ak sa s liečbou začne hneď po uzavretí rany alebo po odstránení stehov. Náplasť jazvu zmäkčí a zlepší sa jej hladkosť a farba. Dôležité je, aby pôsobila v noci 6 až 12 hodín, keď je proces regenerácie najaktívnejší. Najlepšie výsledky sa dosiahnu používaním aspoň 3 mesiace.

Tejpovanie

Tejpovanie. Foto: Shutterstock
Tejpovanie. Foto: Shutterstock

Tejpovanie je metóda, ktorá využíva takzvané tejpovacie pásky vyrobené z bavlny. Na spodnej strane majú lepivú zložka, ktorá slúži na uchytenie o kožu. Môže sa natiahnuť až o 160 %. Neustálym jemným tlakom na kožu sa redukuje napätie v rane.

Intralezionálne injekcie

Intralezionálne injekcie. Foto: Shutterstock
Intralezionálne injekcie. Foto: Shutterstock

Intralezionálne injekcie zabezpečujú pomerne vysokú koncentráciu liečiva. Používajú sa tu injekcie s kortikosteroidmi a cytostatikami. Tieto metódy sa môžu kombinovať navzájom, prípadne s inými liečebnými postupmi.

Chirurgický zákrok

Chirurgický zákrok. Foto: Shutterstock
Chirurgický zákrok. Foto: Shutterstock

Chirurgicky sa odstraňuje tkanivo jazvy, čím vznikne nová jazva, ktorej vzhľad je prípadne možné ďalej ovplyvniť. Snahou je minimalizovať veľkosť jazvy a deštrukciu normálneho tkaniva. Chirurgický zákrok sa často kombinuje s terapiou tlakom, použitím silikónových gélov a tapingom, čím sa dá priaznivo ovplyvniť ďalšie hojenie.

Laserová terapia

Laserová terapia. Foto: Shutterstock
Laserová terapia. Foto: Shutterstock

Lasery vysielajú veľké množstvo energie v extrémne krátkych pulzoch, čo má za následok vaporizáciu tkaniva, pričom okolitá pokožka sa zahreje len minimálne. Zlepšenie stavu jazvy spôsobuje preskupenie kolagénu.

Chemický peeling

Chemický peeling. Foto: Shutterstock
Chemický peeling. Foto: Shutterstock

Pri chemickom peelingu sa pokožka lokálne ošetruje látkami, ktoré majú schopnosť vyvolať exfoliačný, odlupovací proces a po ňom sa stimuluje vznik a syntéza kolagénu. Každá použitá látka pritom preniká do kože rôzne hlboko. Takto sa ošetrujú najmä jazvy po akné.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu