Reuters
StoryEditor

Finále ťaženia proti americkým gigantom. Brusel chystá dôkladné vyšetrovanie Amazonu

16.07.2019, 16:54
Autor:
ČTKČTK
Komisárka Margrethe Vestagerová chce preveriť, či Amazon nezneužíva dáta o predaji, aby s ich pomocou znevýhodnil menšie obchody.

Európska komisia chce v nasledujúcich dňoch začať oficiálne vyšetrovanie amerického internetového predajcu Amazon. S odvolaním sa na nemenované zdroje to dnes uviedla agentúra Bloomberg.

Komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová podľa nich chce preveriť, či Amazon nezneužíva dáta o predaji, aby s ich pomocou znevýhodnil menšie obchody na svojej platforme Marketplace.

Hĺbkové vyšetrovanie Amazonu Vestagerová signalizuje už niekoľko mesiacov. V konečnom dôsledku by mohlo viesť k pokute alebo k zmene spôsobu fungovania firmy.

"Ak sa zistí, že mocné platformy využívajú zhromaždené údaje na získanie výhody nad konkurenciou, náklady ponesú spotrebitelia aj trh," uviedol Johannes Kleis z európskej spotrebiteľskej organizácie BEUC.

Aj keď to bude prvýkrát, čo sa EK priamo zameria na online retailový obchodný model Amazonu, spoločnosť už bola v EÚ vyšetrovaná dvakrát, a to kvôli daniam a kvôli praktikám v predaji elektronických kníh.

Vestagerová podľa dvoch informovaných zdrojov Bloombergu chystá letné finále svojho päťročného ťaženia proti americkým technologickým gigantom.

Firme Google komisia v posledných troch rokoch vymerala pokutu každý rok, vlani to bolo rekordných 4,34 miliardy eur za zneužívanie dominantného postavenia operačného systému Android.

Apple, čo je ďalší americký technologický gigant, musel uhradiť írskej vláde sporný daňový nedoplatok, a kvôli nakladaniu s dátami užívateľov EK preverovala spoločnosť Facebook.

Druhú najväčšiu pokutu by už budúci týždeň mohol dostať americký výrobca čipov Qualcomm za to, že ceny čipov zrazil pod bežné ceny, aby vytlačil menšieho konkurenta.

Vlani Qualcomm dostal od EK pokutu 997 miliónov eur, pretože firma platila svojmu kľúčovému zákazníkovi, spoločnosti Apple, miliardy dolárov za to, aby nenakupovali u konkurencie.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 03 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 05 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:44