Za celý minulý týždeň ceny ropy Brent aj WTI dosiahli najväčší rast za posledné tri týždne. Na cenu ropy vplývali tri základné faktory.

Prvým bolo, že šéf americkej centrálnej banky Jerrome Powell vystúpil pred kongresom USA, kde načrtol ďalšie smerovanie americkej centrálnej banky v oblasti úrokových sadzieb. Naznačil, že v júli pristúpi k zníženiu minimálne o 0,25 percentuálneho bodu, respektíve v prípade horších ekonomických dát môže sadzby znížiť až o 0,5 percentuálneho bodu. Zníženie úrokových sadzieb podporuje investície firiem a spotrebu domácností, čo vedie k nárastu dopytu po rope.

Druhým faktorom bolo, že americkí a čínski zákonodarcovia sa tento týždeň telefonicky spojili a obnovili rokovania ohľadom dosiahnutia obchodnej dohody. Tento krok priniesol na trhy vlnu optimizmu. Ak by sa obnovil obchod medzi USA a Čínou, zvýši sa dopyt po rope, čo povedie k rastu cien čierneho zlata.

Tretím faktorom bol pokles zásob ropy v USA. Minulý týždeň klesli o 9,499 milióna barelov, pričom sa očakával pokles len o 3,081 milióna barelov. Využitie rafinérií pritom vzrástlo o 0,5 percentuálneho bodu, produkcia ropy v krajine vzrástla o 100-tisíc barelov denne, import ropy do krajiny klesol o 283-tisíc barelov denne a export vzrástol o 58-tisíc barelov ropy denne. Celkovo aj tieto údaje podporili nárast ceny čierneho zlata.

Čína zrazila cenu

Ceny ropy zaznamenali na začiatku toho týždňa mierny pokles. Vývoj na trhoch ovplyvnili správy z Číny o ďalšom spomalení rastu ekonomiky. Čínska ekonomika, druhá najväčšia na svete, vzrástla v 2. štvrťroku o 6,2 percenta, čo bolo najslabšie tempo rastu od roku 1992, keď Peking začal zverejňovať kvartálne údaje. Takýto vývoj zvyšuje obavy, že dopyt po rope bude klesať.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla 66,13 dolára za barel (159 litrov). V závere minulého týždňa to bolo 66,82 dolára. Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste zaznamenala pokles z piatkovej hodnoty 60,26 dolára za barel na pondelkových 59,29 dolára.

Ceny ropy v utorok ráno stagnovali po pondelkovom poklese. Ich znižovanie sa zastavilo v reakcii na správy, že čoraz viac ťažobných spoločností obnovuje produkciu v Mexickom zálive po tom, ako sa hurikán Barry cez víkend presunul na pevninu a zoslabol na tropickú búrku.

Očakávaný pokles

Politika štátov

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa