Denník N

Make America Hate Again. Trumpov rasizmus nie je náhoda, ale kampaň, ktorá môže vyhrať voľby

Zľava Rashida Tlaibová, Ilhan Omarová, Alexandria Ocasiová-Cortezová, Ayanna Pressleyová reagovali na výroky Donalda Trumpa. Foto - TASR/AP
Zľava Rashida Tlaibová, Ilhan Omarová, Alexandria Ocasiová-Cortezová, Ayanna Pressleyová reagovali na výroky Donalda Trumpa. Foto – TASR/AP

Vráťte sa tam, odkiaľ ste prišli, povedal prezident štyrom demokratickým kongresmankám. Tri z nich sa narodili v USA a tá štvrtá je občiankou USA dlhšie ako Melania Trumpová.

Donalda Trumpa opäť spájajú s rasizmom. Stalo sa tak po tom, čo americký prezident v nedeľu na Twitteri reagoval na mladé ľavičiarske kongresmanky za Demokratickú stranu.

Trump napísal, že „progresívne demokratky“ by nemali hovoriť, ako má fungovať americká vláda, ale mali by sa vrátiť do krajín, odkiaľ pochádzajú.

„Prečo sa nevrátia späť a nepomôžu napraviť úplne zničené miesta plné zločinu, odkiaľ prišli. Potom nech sa vrátia a ukážu nám, ako to zvládli,“ napísal Trump.

Prezident síce nikoho nemenoval, no každému bolo jasné, že myslí štyri mladé ľavicové kongresmanky, ktoré prezývajú The Squad (komando). Trump ich posielal, odkiaľ prišli, no v skutočnosti sa tri z nich narodili v USA.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie