Zákon o štátnom jazyku v Ukrajine vstúpil do platnosti
16.7.2019 16:48
akt. 14.07.2020 06:13

Zákon o štátnom jazyku v Ukrajine vstúpil do platnosti

Uložiť článok
Zákon podpísal ešte bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Na Ukrajine začal v utorok platiť zákon o štátnom jazyku; dva mesiace po tom, ako ho niekoľko dní pred vypršaním svojho funkčného obdobia podpísal bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Zákon ustanovuje ukrajinčinu za „jediný úradný štátny jazyk na Ukrajine", informuje stanica Slobodná Európa. Predmetná legislatíva ďalej hovorí, že „pokusy" o zavedenie iných jazykov za štátny komunikačný prostriedok budú považované za pokus "násilne zmeniť ústavný poriadok".

Zákon definuje „verejné znevažovanie ukrajinského jazyka" ako delikt trestateľný na základe trestného zákonníka krajiny a zároveň stanovuje povinné jazykové kvóty pre štátne i súkromné televízne stanice, pričom najmenej polovica textu v printových médiách musí byť v ukrajinčine.

Povinný jazyk

Verejné posty, ktoré si vyžadujú plynulé ovládanie ukrajinčiny, zahŕňajú prezidentský úrad, funkciu predsedu parlamentu, ako aj právnické zamestnanie, ministerské pozície, funkciu hlavy štátnej bezpečnostnej služby, generálneho prokurátora, šéfa národnej banky a mandáty členov mestských rád.

Ukrajinský jazyk sa stáva povinným aj vo všetkých úradných dokumentoch, súdnych záznamoch a pracovných zmluvách. Nový zákon sa však nebude vzťahovať na súkromnú konverzáciu alebo náboženské obrady.

Ukrajinčina je materinským jazykom pre zhruba 67 percent z takmer 45-miliónovej populácie krajiny, zatiaľ čo ruština je materským jazykom pre temer 30 percent obyvateľstva krajiny. Ruský jazyk sa používa predovšetkým v mestských oblastiach. Iné jazyky sú materskými pre takmer tri percentná obyvateľov Ukrajiny.

Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny tvrdia, že Kyjev používanie ruského jazyka zámerne redukuje.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý bol inaugurovaný 20. mája, nový jazykový zákon skritizoval ako „zbierku zákazov a trestov", ktorá "skomplikuje úradné postupy a zvýši počet úradníkov namiesto zníženia ich počtu".

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Ukrajina
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.