Ako vyplýva z analýzy, drvivú väčšinu z tejto sumy si rozdelilo sto firiem. Z toho desať dodávateľov dostalo až 60 percent prostriedkov, čo v prepočte vychádza na 1,31 miliardy eur. Zaujímavosťou, ktorú zistil UVOstat, je, že viac ako 40 percent súťaží prebehlo bez konkurencie.

V bežnom prípade sa na súťaži zúčastnili len dve firmy, čo je ešte horšie ako v prípade IT súťaží. Analýza však pripúšťa, že v špecifickej oblasti ako zdravotníctvo je možné, že určité tovary môže dodať len obmedzené množstvo firiem.

„Prekvapivo najviac konkurentov sa objaví pri zákazkách nad 10 miliónov eur. Podobne ako pri IT súťažiach aj tu súťaže s nízkymi hodnotami majú aspoň náznak konkurencie, avšak zákazky s celkovou hodnotou od stotisíc eur do 10 miliónov eur sú v priemere súťažené skoro bez konkurencie,“ uvádza analýza.

Najziskovejšia firma z kauzy CT

Málokoho prekvapí, že najziskovejšou je firma Medical Group SK, ktorá je dlhé roky spájaná s čelným predstaviteľom vládneho Smeru-SD, dnes už zosnulým Pavlom Paškom. Známa je aj z kauzy piešťanského CT-čka.

UVOstat.sk uvádza, že, od roku 2014 získala viac ako 320 miliónov eur z verejných zákaziek. To je je necelý dvojnásobok druhej firmy v poradí - Med - Art, pričom počet zákaziek mala oproti nej pätinový.

„Aj keď sa Medical Group zúčastnila na mnohých súťažiach s rôznymi firmami, tam, kde vyhrala, to veľmi ťažké nemala. Pri pohľade na počet konkurentov je medián z 337 vyhratých zákaziek presne jeden konkurent,“ uvádza portál. Upozorňuje tiež, že 95 percent objemu financií tejto spoločnosti v rámci verejných obstarávaní išlo zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Najviac zákaziek išlo do Nitry

Najviac zdravotníckych zákaziek, až 1 739, vyhral Med - Art. Nitriansku spoločnosť založili v roku 1995 štyria

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa