Spoločnosť 16. júl 2019

Ako rýchlo a pohodlne s piatimi deťmi po pamiatkach

Kristína Visolajská
Kristína Visolajská
Asi pre všetky veľké rodiny platí, že ubytovanie v centre mesta je pre toľkých ľudí jednoducho pridrahé.
Asi pre všetky veľké rodiny platí, že ubytovanie v centre mesta je pre toľkých ľudí jednoducho pridrahé.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Kristína Visolajská

Ako rýchlo a pohodlne s piatimi deťmi po pamiatkach
Foto - Kristína Visolajská

Bez našich podporovateľov by tento článok nevznikol. Viac ako dve tretiny našich darcov nás podporujú pravidelne.

>>PRIDAJTE SA AJ VY.<<

S manželom už roky radi cestujeme a spoznávame historické pamiatky, mestá, prírodu a tak ďalej. Pomerne rýchlo sa nám za sebou narodilo päť detí a nechceli sme sa vzdať svojej záľuby.

Toľko detí len tak ľahko niekde neodložíte, preto sme vymýšľali spôsoby, ako ich brať so sebou. Samozrejme, základom je dostatočne priestorné auto. Dá sa cestovať aj lietadlom, ale tieto spoznávačky idú dosť do peňazí, keďže si po prílete treba prenajať auto s autosedačkami, pričom auto nesmiete zničiť (natrieť keksami, obliať mliekom, prípadne ovracať a podobne).

Kým boli deti ešte maličké, kombinovali sme nosič pre bábätko a dvojitý cyklovozík, ktorý sme zväčša používali ako kočík pre dve deti. Cyklovozík má veľmi veľký úložný priestor, do ktorého sme okrem iného pichli ešte aj odrážadlo. Nevýhodou cyklovozíka pre dve deti je jeho šírka – neprejdete cez hocijaké dvere či bránu. Výhodou zase je, že v núdzovej situácii tam viete napchať aj štyri malé deti a došprintovať na miesto určenia. Samozrejme, dá sa tiež ľahko zapojiť za bicykel a absolvovať dlhšie výlety, ideálne po cyklocestách.

Stredne veľké mesto s pamiatkami zväčša „dáme“ za tri hodiny a bez problémov sa preštrikujeme pešími zónami.Zdieľať

Keďže radi spoznávame aj mestá a zároveň neradi platíme neadekvátne parkovné (t. j. parkujeme dosť ďaleko od centra), s postupujúcim vekom detí sme rozmýšľali ako ďalej. Deti už boli na kočíky a cyklovozík pomerne veľké a tiež ich treba „vybehať“. Vzhľadom na naše záľuby sme si preventívne kúpili veľké auto – najväčšie v kategórii bežných osobných áut M1.

Rozmýšľali sme, že naň zavesíme sedem bicyklov. Najväčší nosič na bicykle za auto bol však na päť bicyklov, dva by sme ešte museli dať na strechu. S takto ovešaným autom sa už pomerne ťažko manévruje a parkuje, tak sme tento variant zavrhli.

Radi chodíme po múzeách, kostoloch a sem-tam po obchodoch a vtedy sa vynára otázka, ako zabezpečiť bicykle pred ukradnutím. Predsa sedem kusov je dosť veľký majetok. Zároveň na bicykli nemôžete chodiť po peších zónach. A tak sme postupne od bicyklov upustili.

Ako dobrá alternatíva sa nám ujali kolobežky. Dospelácke. Máme ich šesť, jedno dieťa má ešte odrážadlo, prípadne sa odvezie na kolobežke s rodičom. Rozumnú kolobežku zoženiete už za 60 eur a zatiaľ si nevieme vynachváliť. Stredne veľké mesto s pamiatkami zväčša „dáme“ za tri hodiny a bez problémov sa preštrikujeme pešími zónami.

Cestu od auta do centra mesta sme zrazili zo zhruba 35 minút na desať. V krajinách s rozšírenými cyklocestami je pohyb na kolobežke skvelý športový zážitok. Pre mňa osobne je tento pohyb pre postavu prospešnejší ako bicykel, lebo sa telo rovnomernejšie posilňuje. Vrátane svalstva brucha, chrbta, ale aj tricepsov a ďalších svalov horných končatín.

Na chuť pasívnym elektrickým kolobežkám som teda rozhodne neprišla.

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Zložené kolobežky sa krásne zmestia do kufra auta, v múzeu či v reštaurácii si ju každý zloženú pomerne ľahko odnesie v ruke. Ak ich už niekde necháme na kope, predsa len nejde o dramaticky hodnotný majetok a vôbec – kto by sa s kradnutím lacných použitých kolobežiek páral.

Na chuť pasívnym elektrickým kolobežkám som teda rozhodne neprišla.Zdieľať

S postupujúcim vekom detí sa kolobežiek zatiaľ nevzdávame, práve naopak, do svojho portfólia zaraďujeme rozsiahle parky a dlhé promenády.

Asi pre všetky veľké rodiny platí, že ubytovanie v centre mesta je pre toľkých ľudí jednoducho pridrahé.

Vždy si nájdeme rozumné ubytovanie na nejakej príjemnej samote či dedine, zaparkujeme na bezplatnom parkovisku v širšom centre mesta a ako kolobežkárom nám nikde nie je ďaleko.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0