Tipos sa s cyperskou firmou súdi 20 rokov, odvolanie strieda odvolanie

Takmer 20-ročná sága súdneho sporu národnej lotériovej spoločnosti Tipos a Lemikonu spolu s firmou Five X pokračuje na Najvyššom súde SR.

16.07.2019 15:14
debata (3)

Na štvrtok 25. júla je totiž vytýčené pojednávanie, kde sa bude preberať predchádzajúci rozsudok Krajského súdu v Bratislave. Ten ešte v apríli minulého roku priznal Lemikonu a Five X nárok na náhradu škody pre neoprávnené používanie ochranných známok Športka, Šanca a Mates spoločnosťou Tipos do konca roka 2001.

Nárok na odškodnenie za obdobie od začiatku roka 2002 zamietol. Voči tomuto rozhodnutiu sa však obe strany sporu odvolali na najvyšší súd.

Tipos v súvislosti s rozhodnutím Krajského súdu vytvoril vo svojom účtovníctve v minulom roku nové rezervy v sume takmer 6,7 mil. eur, čo podľa firmy predstavuje najlepší možný odhad finančného zaťaženia v súvislosti s týmto právnym sporom.

Napriek tomu je presvedčená, že sa neoprávneného používania ochranných známok a know-how nedopustila. „Celý prípad je zložitý a existujú viaceré faktory, ktoré majú vplyv na výsledok prípadu a úroveň možného finančného zaťaženia spoločnosti,“ uvádza sa v účtovnej závierke Tiposu za minulý rok.

Národná lotériová spoločnosť má vedomosť o tom, že je pojednávanie na odvolacom súde na 25. júla vytýčené, samotný Tipos však predvolanie na toto pojednávanie zatiaľ nemá. „Spoločnosti Tipos, národná lotériová spoločnosť, k dnešnému dňu (16. júla 2019, pozn. red.) nebolo doručené predvolanie na pojednávanie,“ uviedol hovorca firmy Rastislav Čépe.

Firma zároveň ani nevie odhadnúť, ako toto pojednávanie dopadne. „Vzhľadom na procesný stav prejednávaného prípadu a jeho náročnosť nie je možné predpokladať priebeh pojednávania v uvedenej veci, ak sa pojednávanie bude konať,“ dodal hovorca.

Súdny spor medzi Tiposom a cyperskou schránkou Lemikon Limited siaha ešte do roku 2000, kedy spoločnosť Športka zažalovala terajšiu národnú lotériovú spoločnosť za neoprávnené používanie ochranných známok Športka, Šanca a Mates a taktiež neoprávnené využívanie know-how. Neskôr spor za Športku prebral Lemikon a po ôsmich rokoch Najvyšší súd SR v auguste 2008 rozhodol, že Tipos má ako odškodnenie zaplatiť Lemikonu takmer dve miliardy slovenských korún.

Vtedajší minister financií Ján Počiatek následne v novembri 2008 schválil dohodu o tom, koľko peňazí pošle Tipos Lemikonu, na základe ktorej odišlo na Cyprus v prvej splátke vyše 480 miliónov korún. Vyplateniu zvyšnej sumy zabránila rýchla zmena legislatívy umožňujúca generálnemu prokurátorovi pozastaviť vykonateľnosť súdneho rozhodnutia. Odštartoval sa tak ďalší kolotoč súdnych sporov, ktorý pokračuje doteraz.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Tipos #Lemikon