Tábor KHAMÓRO na Kokave sa vydaril

Združenie za integráciu Rómov na SR so sídlom v Rimavských Janovciach  realizovalo od 9. do 13. 7. 2019 kultúrno-výchovný tábor Khamóro v krásnom prostredí chatovej oblasti v zariadení Ipeľ v Kokave nad Rimavicou. Vytvorili sme tak pre deti z okresu Rimavská Sobota  5 dní plných zábavy, hier, súťaží, športu, besied  a tvorivých dielní. 

Projekt  finančne podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín Kultminor.

Deti sme zaujali hlavne pestrým programom, ktorý sme začali jazdou na koníkoch, čomu sa veľmi tešili a užili si ju. Niektoré z nich  boli v blízkosti koníkov prvýkrát, no ich strach hneď odpadol, akonáhle zbadali, že sú to pokojné  zvieratká. Venovali sme sa aj vzdelávacej a výchovnej činnosti. Mali sme besedu o rómskej kultúre, histórii a teta zdravotníčka Monika nám názorne ukázala, ako treba podať prvú pomoc. Počas celého pobytu sme mohli využívať jej služby, no našťastie sa žiadne úrazy nestali. 

Deti sa vyšantili dosýtosti počas hľadania pokladu v blízkom lesíku. Na športové hry sme využívali športový areál, kde sme súťažili v skupinách, chlapci hrali futbal. Deti zaujali aj tvorivé  dielne, kde si vyrábali náramky. Pri vyrábaní  iných suvenírov – ruží, náramkov, stromčekov šťastia, im prišli pomôcť aj dobrovoľníčky z OZ Šanca pre Dražice, za čo im  ďakujeme. Ich  nadšenie a radosť z vyrobených suvenírov sme zdieľali aj my.  Večery sme trávili pri hudbe. Posledný večer sme si spravili táborák.

Vďaka finančnej podpore projektu z Kultminoru sme deťom umožnili stráviť čas plný hier, zábavy a získať vedomosti z histórie, rómskej  kultúry, deti nadviazali nové priateľstvá a dohodli sa, že o rok sa stretnú opäť.

Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa na projekte zúčastnili, najmä vedúcim, ktorí sa o deti príkladne starali počas celého pobytu v tábore.

Gemerland, Zdroj: Mgr. Alena Horváthová, Združenie za integráciu Rómov na SR, Rimavské Janovce

Zdieľajte článok

Pridaj komentár