Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vražda novinárky (†53) otriasla Európou: Vyšetrovanie je v plnom prúde, stále bliká iskierka nádeje

Daphne Caruana Galiziová Zobraziť galériu (2)
Daphne Caruana Galiziová (Zdroj: TASR/AP Photo/Jonathan Borg)

VALLETTA - Traja muži obvinení z vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej boli formálne obžalovaní. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. Generálny prokurátor Peter Grech podal obžalobu voči Alfredovi Degiorgiovi, Georgeovi Degiorgioovi a Vinceovi Muscatovi v utorok ráno, čo podľa denníka Malta Today v praxi znamená, že nebudú môcť byť prepustení na kauciu.

Vyšetrovatelia zhromažďovali dôkazy voči trojici mužov od decembra 2017, keď boli zatknutí pri razii v meste Marsa a krátko nato obvinení. Podľa maltského zákona má prokuratúra teraz 20 mesiacov, aby vytýčila dátum súdneho procesu s bratmi Degiorgiovcami a Muscatom. 


Prečítajte si aj: Európa reaguje na vyšetrovanie vraždy novinárky: Tvrdé slová na adresu Malty... Slimačie tempo


K najnovšiemu vývoju v prípade došlo po tom, ako bol úrad maltského generálneho prokurátora vystavený kritike za prieťahy pri vydaní návrhu obžaloby, ako aj po tom, ako Rada Európy nedávno kritizovala Maltu za spôsob vyšetrovania vraždy investigatívnej novinárky spred jeden a pol roka. Priebeh a stav vyšetrovania vraždy opakovane kritizujú aj pozostalí po novinárke.

Vražda novinárky (†53) otriasla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Agentúra DPA poznamenáva, že kým voči traja obvineným bola podaná žaloba, objednávateľ vraždy Caruanovej-Galiziovej je stále neznámy. Caruanová-Galiziová (53) bývala jedným z najznámejších novinárov na Malte, pričom pravidelne písala články o podozreniach z korupcie v tejto stredomorskej krajine. O život prišla 16. októbra 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute.

Viac o téme: NovinárkaSúd MaltaDaphne Caruana Galiziová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu